Повече от 4000 варианта на новия коронавирус циркулират по света,

...
Повече от 4000 варианта на новия коронавирус циркулират по света,
Коментари Харесай

Учени от цял свят декодират генома на новия коронавирус

Повече от 4000 разновидността на новия ковид циркулират по света, сочат данни на английските здравни управляващи. От началото на пандемията борбата против болестта се води на няколко фронта и един от тях е секвенирането на генома на SARS-Cov-2. Това е методът учените да схванат по какъв начин вирусът се трансформира. Защото " в случай че не познаваме тези промени, като че ли сме слепи ", изясни пред Асошиейтед прес Сара Ветер, асистент шеф на лаборатория в здравното ведомство на щата Минесота.

През декември предходната година във Англия е открит нов вид на вируса, поради който болестта се популяризира доста по-бързо и поразява повече хора. Правителството взема незабавни ограничения, постанова нови ограничавания, лечебните заведения се пълнят с пациенти, откриватели и производителите на ваксини стартират да ревизират дали съществуващите препарати са ефикасни против новата вариация, доста страни по света също вкарват по-строги ограничения против проникването на новия вид на болестта.

За рисковата вариация обаче можеше да не разбере никой, в случай че още в края на февруари предходната година проф. Шарън Пийкок, учител по публично здраве и микробиология в университета на Кембридж, не бе позволила, че вирусът ще търпи доста разновидности и някои от тях може да се окажат проблематични.

На 4 март тя написа имейли до петима свои сътрудници учени с въпроса дали биха ѝ помогнали в основаването на консорциум, който да построи мрежа от научни институти във Англия за редовно проучване на генома на новия ковид. Седмица по-късно двадесет откриватели - клинични вирусолози, експерти по генетика, епидемиолози и микробиолози, се срещат в Лондон и основават консорциума Gog-UK, като възнамеряват нужната инфраструктура и експертиза за декодирането на генома на новия ковид. Главният теоретичен консултант на държавното управление, на който изпращат проекта си, също реагира бързо, среща се и държавно, и частно финансиране.

" Това бе извънредно, тъй като нормално би лишило година или повече, в случай че четири публични организации, учени от разнообразни институции и Националната здравна работа решат да провеждат нещо дружно. Но ние просто се събрахме и го направихме, по този начин се роди консорциумът ", сподели проф. Пийкок пред " Конвърсейшън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР