Потребителите в САЩ скоро ще получат 10-гигабитов интернет по коаксиален

...
Потребителите в САЩ скоро ще получат 10-гигабитов интернет по коаксиален
Коментари Харесай

Американски телеком обещава 10Gbps кабелен интернет


Потребителите в Съединени американски щати скоро ще получат 10-гигабитов интернет по коаксиален кабел
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският телеком Comcast възнамерява да пусне 10 Gbps интернет до домовете на клиентите по коаксиален кабел, а не по оптика. В изискванията на пандемия, когато от ден на ден хора работят от домовете си, сходна опция е добре пристигнала.

Comcast към този момент реализира скорост от 1,25Gbps на качване и евакуиране в действителна мрежа, употребявайки виртуализация на мрежовите функционалности (Network Function Virtualization – NFV) в композиция с DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification). С тази авангардна технология за кабелен интернет могат да се чакат скорости до 10Gbps за даунлоуд и до 6Gbps за ъплоуд по хибридна коаксиална мрежа (HFC).
още по тематиката
В първия си тест в действителния свят, в дом в Джаксънвил, Флорида, техниците на Comcast реализираха „ Gigabit плюс ” скорост, употребявайки архитектурата за разпределен достъп (Distributed Access Architecture, DAA) на компанията. Това е изчислителен модел, основан на „ ръба ” (edge-based) на мрежата.

Архитектурата DAA включва набор от мрежови технологии, задвижвани от програмен продукт, в това число цифрова оптика, цифрови възли „ Remote PHY ” и облачна виртуализирана платформа за терминиране на кабелен модем (vCMTS). Резултатът e скорост на качване от 1,25Gbps и на евакуиране от 1,2Gbps.

„ Голямата мощ на нашата мрежова технология е, че ще можем да мащабираме тези скорости от последващо потомство до десетки милиони домове, без да копаем в дворовете или да стартираме солидни строителни планове. Тази технология обезпечава път за посрещане на потребностите на бъдещето и превръщането на мултигигабитовите симетрични скорости в действителност за всички, а освен за няколко определени ”, разяснява пред ZDNet президентът по технологии и артикули на Comcast Cable – Тони Вернер.

Според изследване на Telecom Advisory Services, 10Gbps интернет ще генерира минимум 330 милиарда $ стопански изгоди и ще сътвори повече от 676 хиляди нови работни места през идващите седем години. Това ще стане освен посредством обезпечаване на 8K видео стрийминг за всички в дома, само че и посредством активиране на 5G точки за достъп, приложения за виртуална действителност и телемедицина.

Не единствено хардуерът прави вероятен 10-гигабитовия интернет. Comcast е главен разработчик и консуматор на отворен код. „ Изпитанията станаха вероятни не посредством една софтуерна иновация, а по-скоро с поредност взаимосвързани технологии, които Comcast продължава да тества и внедрява в своята мрежа, всички задвижвани от DAA екосистемата. Те включват нашия все по-виртуализиран, основан на облака мрежов модел ”, споделя Тони Вернер.

Comcast не е сама в начинанието си. Компанията работи по 10G плана дружно с NCTA, CableLabs и SCTE, както и с други телекомуникационни и кабелни оператори от цялостен ​​свят. В допълнение, Comcast си сътрудничи тясно с Charter Communications в работата по софтуерните стандарти и архитектури.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР