Потребителите на Windows скоро може да се изправят пред изкушението

...
Потребителите на Windows скоро може да се изправят пред изкушението
Коментари Харесай

Windows 12 идва по-рано от очакваното. Какво ново има в нея?


Потребителите на Windows скоро може да се изправят пред изкушението на нова версия
(снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда, че Windows 11 не оправда упованията. Следващата версия, Windows 12, ще излезе, съгласно източници от районен съд промишлеността, след няколко месеца – по-рано от естествения цикъл на възобновяване на версиите на Windows. Какво ново ще предложи тази система ?

Премиерата на Windows 12 може да се състои през лятото на 2024 година, тъкмо три години след появяването на Windows 11. По предписание, Microsoft пуска нова операционна система толкоз бързо, в случай че предходната е била неприятно призната от потребителите. Основният фокус на Windows 12 ще бъде върху функционалностите за изкуствен интелект.

Преждевременна поява

Първото споменаване на Windows 12 датира от началото на пролетта на 2023 година Сега порталът Tom’s Hardware твърди, базирайки се на тайванското издание Commercial Times, че Microsoft е възнамерявала премиерата на новата си Оценка за съвместимост за юни 2023 година, т.е. след към шест месеца.
още по темата
Самата Microsoft към момента не е споделила нищо за премиерата на Windows 12, нито за самото битие на тази система – като цяло имаше нищожна информация за нея до началото на декември 2023 година Но в случай че Windows 12 в действителност дебютира при започване на лятото на 2024 година, това ще значи, че Windows 11, оповестена през юни 2021 година, не е оправдала упованията на разработчиците.

За това може да се съди по броя на годините сред стартирането на сполучливи и несполучливи операционни системи на Microsoft. Популярната Windows XP излезе през 2001 година, „ суровата ” Windows Vista се появи през 2007 година, а Windows 7 – още през 2009 година, с цел да заличи неуспеха с Vista.

Windows 10, която е доста известна измежду потребителите, излезе през 2015 година, шест години преди дебюта на Windows 11 и единствено 2-3 години след появяването на Windows 8.1 и Windows 8, които се оказаха безполезни. Единственото изключение е разликата сред появяването на Windows 7 (2009) и Windows 8 (2012), само че повода беше друга – Microsoft искаше бързо да трансферира целия свят към своя нов интерфейс с плочки, който потребителите в последна сметка отхвърлиха. Поддръжката на Windows 7 продължи съвсем 11 години – до януари 2020 година

Какво да чакаме

Все още е изцяло неразбираемо какво тъкмо да чакаме от Windows 12 и какъв брой по-добра ще бъде тя от Windows 11. Излязла на 5 октомври 2021 година, до края на ноември 2023 година Windows 11 беше конфигурирана на 26,65% от компютрите с Windows по света против 67,98% за Windows 10. Вероятно това може да е неудовлетворителен резултат за Microsoft.

Като разлики, може би единствените, сред Windows 12 и Windows 11, се очертавата новите технологии, основани на изкуствен интелект. Microsoft към този момент внедрява AI във всичките си услуги, както и в операционните системи – по-рано тази есен Windows 10 и Windows 11 получиха нов гласов помощник, Copilot, вместо Cortana. Той е основан на едноименния помощник за услугата GitHub, предопределен да оказва помощ на програмистите да пишат код.

Но без интернет връзка Copilot в Windows е изцяло ненужен – работи в облака и не употребява невронния процесор вграден в централния процесор, т.е. локалните благоприятни условия за работа с изкуствен интелект, налични на актуалните компютри.

Все още не е ясно дали Windows 12 ще продължи тази наклонност или най-сетне ще се научи да работи с невронните ядра на CPU вместо с облака. Системата може да получи и нов дизайн на интерфейса – с док панел в стила на Apple macOS и iPadOS.

Системни условия

Не е известно също в каква степен Windows 12 ще се разграничава от своя предходник във връзка с софтуерните благоприятни условия и какво тъкмо ще има в нея, което ще принуди потребителите да преминат към новата Оценка за съвместимост, в това число от обичания си Windows 10, чиято поддръжка е разширена до октомври 2025 година Малко евентуално е „ чипове ”, основани на изкуствен интелект, да бъдат добра причина за актуализация, още по-малко за чиста апаратура.

По-високите систематични условия от тези на Windows 11, която е известна с неприязънта си към старите компютри, също могат да охладят интереса на потребителите. Windows 11 по дифолт изисква компютърът да има 4 GB RAM, а новата Оценка за съвместимост може да изисква 8 GB, отбелязва Tech Radar. За съпоставяне, за Windows 10 са задоволителни и 2 GB RAM.

Другите систематични условия на новата Windows 12 може да са идентични с Windows 11 – 64 GB дисково пространство, съществуване на UEFI и модул за предпазено зареждане TPM 2.0, екран над 9 инча с резолюция най-малко 1366×768 пиксела и други Повдига въпроси поддръжката на по-стари процесори – Windows 11 изисква най-малко осмо потомство Intel Core и второ потомство AMD Ryzen от 2017 и 2018 година Докато излезе Windows 12, те ще станат на седем и шест години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР