Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на отбраната на

...
Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на отбраната на
Коментари Харесай

Кой е Андрей Белоусов, предложен от Путин за министър на отбраната?

Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на защитата на Руската федерация се разделя с поста си. Руският президент предлага за министър на обраната досегашния първи вицепремиер Андрей Белоусов.

 

А кой в действителност е той?

 

Андрей Ремович Белоусов е съветски икономист и политик, който от 21 януари 2020 година досега извършва длъжността първи заместител министър-председател. Преди това е бил консултант на президента на Русия и министър на икономическото развиване.

 

Той е активен държавен консултант на Руската федерация. През април и май 2020 година Белоусов за малко извършва длъжността министър-председател на Русия, откакто Михаил Мишустин се разболява от COVID-19.

 

Ранни години и обучение

 

Белоусов е роден на 17 март 1959 година в Москва. Учи стопанска система в Московския държавен университет и се дипломира с отличие през 1981 година

 

Кариерен път

 

От 2000 до 2006 година Белоусов е консултант на министър-председателя. След това в продължение на две години от 2006 до 2008 година е заместник-министър на икономическото развиване и търговията.

 

От 2008 година до 2012 година е шеф на финансово-икономическия отдел в кабинета на съветския министър-председател.

 

На 21 май 2012 година е назначен за министър на икономическото развиване в кабинета, управителен от министър-председателя Дмитрий Медведев. Белоусов наследява Елвира Набиулина на поста министър на икономическото развиване.

 

На 24 юни 2013 година е назначен за консултант на президента по икономическите въпроси.

 

От 30 април до 19 май 2020 година Белоусов е назначен от Владимир Путин за изпълняващ длъжността министър-председател на Русия. Според Politico той даже е един от вероятните наследници на президента Владимир Путин.

  Източник bTV

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР