Потече газ по Турски поток 2, наричан още Балкански, а

...
Потече газ по Турски поток 2, наричан още Балкански, а
Коментари Харесай

Турски поток 2: Защо Борисов не отиде в Сърбия?

Потече газ по " Турски поток 2 ", именуван още " Балкански ", а в действителност – " Руски поток ". Защо Борисов не участва на стартирането на тръбата, която трябваше да трансформира България в " стратегически газоразпределителен център "? Отговорът в разбора на.

На 1 януари, когато и първите количества съветски газ за Сърбия през Турция и България, министър председателят Бойко Борисов отиде до Кулата, с цел да покаже, че в България към този момент влиза и азерски газ. " От през днешния ден – цялостна диверсификация! ", разгласи Борисов поради обстоятелството, че контрактуваните годишно 1 милиарда куб. метра синьо гориво от Азербайджан са близо 1/3 от българското ползване.

В реалност още на 31 декември президентът на азербайджанската газова компания SОCАR Ровнаг Абдулаев се похвали, че азерският газ към този момент е стигнал европейските пазари с помощта на Трансадриатическия газопровод (TAP) и 25-годишни контракти с европейски компании. Но наподобява, че за Борисов е било по-удобно да го " покаже " на 1 януари. Сякаш мълчешком да изясни за какво липсва от церемонията за старта на тръбата, наричана от него " Балкански поток ", с планова мощ от 13,9 милиарда куб. метра годишно, за която държавната компания " Булгартрансгаз " даде благо и драго и над 2,6 милиарда лв., взети на заем.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Съединени американски щати са срещу втората линия на газопровода " Турски поток ", к...

Много хвалби и доста пари, най-после – безмълвие!

Иначе Борисов не отвори дума за неналичието си на формалната гала в сръбското село Господжинци, на която участва и съветският дипломат в Белград – Александър Боцан-Харченко. Въпреки че през юни 2020 година даде обещание на Вучич когато стане подготвен тръбопроводът, " най-после на годината да създадем една среща на границата ". Борисов не разяснява стартирането на първите количества газ по тръбата, рекламирана неведнъж от него като план, който ще трансформира България в " районен, стратегически газоразпределителен център ". Вместо това разгласи, че " ние ще създадем разкриване, когато станем подготвени с всичко ".

В началото ще има много по-нисък потенциал от в началото оповестените 38 млн. куб. м газ на ден – към 15 млн. куб. м. Тези количества ще се покачат до постигане на цялостен потенциал, откакто бъдат приключени двете компресорни станции – Расово в Северозападна България и Нова Провадия в Североизточна България, разясниха специалисти. Американските уреди дойдоха тази есен. Срокът за първата е март, за втората – септември. Излиза, че България ще е подготвена " с всичко " след парламентарните избори през пролетта – и е непредвидимо дали церемонията по откриването наесен ще се управлява от Бойко Борисов.

Свое по bTV. " Вероятно не е добра вест за имиджа на българското държавно управление да се заяви, че страната ни първо доставя газ за Сърбия по " Турски поток ", до момента в който Северозападна България не е обезпечена със синьо гориво ", съобщи той.

Думата, която Борисов (не) удържа



Никак не е несъмнено дали " Булгартрансгаз " въобще ще възнамерява отклонения на тръбата за общините, през които минава – и в Североизточна, и в Северозападна България. Вероятно при съществуване на капиталов интерес, само че подобен надали може да се чака поради икономическите вреди от пандемията от Covid-19 и демографската рецесия.

Тържеството в Сърбия за първите количества съветски газ по " Турски поток 2 " обаче сподели, че известният с непостоянството си Борисов може да удържи най-малко на една дадена дума. Още през януари 2020 година, а през юни увери Вучич, че тръбата ще е подготвена до края на годината – на фона на изразената на няколко пъти позиция на Съединени американски щати, за които газопроводът е " геостратегически план на Русия ".

За други газови тръби българският министър председател приказва едно, само че става друго. Два простички обстоятелството вършат на пух и прахуляк уверенията от пропагандните му инспекции, че по газовата връзка с Гърция се работи " интензивно " и " това, което трябваше да създадем, сме го създали, тъй че да няма и ден закъснение на този извънредно значим геостратегически план ". (Както е известно – план с отминалост от 11 години.)

На 20 октомври 2019 година Борисов излъчи във Фейсбук профила си първите фрагменти от старта на продължението на " Турски поток 2 ". Българското трасе от близо 474 км бе готово за 14 месеца. На 22 май 2019 година Борисов и тогавашният гръцки министър председател Алексис Ципрас направиха първи копки на газовата връзка Стара Загора-Комотини. Трасето от 183 км, от които 150 на българска територия, ще е готово през април следващата година – само че и тази дата не е напълно сигурна. Забавянето на интерконектора, който в началото трябваше да е подготвен тази есен, наложи смяна в контракта за азерския газ, с цел да тръгне през реверсивната връзка Сидирокастро-Кулата.



" В интерес на Кремъл "



Въпреки проевропейското говорене на Борисов, положението на интерконектора – един от седемте предпочитани за Европейски Съюз плана в региона на енергетиката, подсилен и от Съединени американски щати, е най-хубавото опровергаване. " До под кривата круша " е действителната му оценка, а в реалност е стигнал до кърджалийския язовир " Студен бунар ", под който би трябвало да минат 1,6 км тръби в посока Гърция.

Още на 26 декември водачът на " Да, България " Христо Иванов предвижда с безспорна акуратност какво ще направи Борисов на 1 януари, когато, по думите му, бъде открит " Руски поток ": " Борисов ще се опита да покрие новината с това, че България е почнала да получава азерски газ и от 1 януари в действителност енергийната диверсификация била действителност ". Което се и случи. " Случва се това, което е в полза на Кремъл, а не в полза на България ", съобщи Иванов.

Освен азерския газ, по газовата връзка с оптимален потенциал от 5 милиарда куб. м се чака България да приема и синьо гориво от разнообразни снабдители от терминалите за полутечен газ в Гърция. Реалният пуск на интерконектора би оказал помощ на България да контракти допустимо най-хубави условия при идните си договаряния с " Газпром ". Контрактът с съветската компания, която доставя 90% от газа в България, изтича през 2022 година и надали е належащо да се договарят същите количества.

Сърбия печели. А България?

Докато България чака един по-изгоден контракт с " Газпром ", съгласуван с новите действителности, Вучич увери сънародниците си, че Сърбия е станала доста по-богата с стартирането на газа по " Турски поток ". Цената за 1000 куб. метра ще е 155 $ на входа с България, плюс 12-14 $ транспортни разноски - против 240 $ за 1000 куб. метра по-рано, изясни сръбският президент. За българската страна остават въпросителните за изплащането на заемите за тръбата и вяра за някакви облаги някой ден.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР