Последното нещо, което бихте искали да ви се случи при

...
Последното нещо, което бихте искали да ви се случи при
Коментари Харесай

Дефицитът не е само в България: Защо Европа остана без основни лекарства тази зима?

Последното нещо, което бихте желали да ви се случи при боледуване от грип или простуда, е да отидете до аптеката и да се окаже, че в нея липсват обикновени препарати като сироп за кашлица или антибиотици.

Точно това се случва освен в България, само че и в цяла Европа през тази зима. Politico разказва в своя обява, че съвсем 1/4 от 29 европейски страни (както от Европейски Съюз, по този начин и страни като Турция, Северна Македония, Косово, Норвегия) изпитват недостиг на над 600 медикаменти.

Повечето страни от анкетата измежду организациите на европейски фармацевти споделят, че неналичията на лекарства са по-тежки спрямо предходната година. В четири страни е открито, че дефицитът на медикаменти е довел до смъртни случаи на пациенти.

Данните на националните регулатори удостоверяват резултатите от това допитване. В Белгия се регистрира дефицит на близо 300 медикамента, в Германия - над 400, в Австрия - над 600.

Италия даже разгласява голям лист с над 3000 медикаменти, за които търсенето е по-голямо от предлагането - въпреки че в него влизат и имената на генерични заместители на един и същи препарат.

Най-голям е казусът при снабдяването с антибиотици в Европа - по-специално амоксицилин, което се употребява за лекуване на респираторни инфекции. Други класове като сироп за кашлица, детски парацетамол, медикаменти за кръвно налягане и така нататък също се оказват дефицитни.

В бяха получени сигнали и за незадоволителни количества от лекарството Вентолин за респираторни инфекции при деца, лекарства за диабет и надзор на кръвната захар, хепарини и други

Защо се стигна дотук?
Все по-голямо търсене - болесттите от грип и от респираторен синцитиален вирус започнаха по-рано от нормалното и минават по-трудно. Има и извънредно нарастване на инфекциите от стрептококите от група А при децата. Според специалистите, това изключително високо равнище на болестна интензивност може да се свърже с по-слабата имунна система, която спря да се сблъсква с нормалния коктейл от болести по време на локдауните.
Фармацевтичните компании се оказаха неподготвени за тази по-напрегната зима след две години на релативно едва търсене на сезонни противогрипни лекарства отвън нужните за лекуване на Covid-19.
Инфлацията и енергийната рецесия също натоварват производителите, като се отразяват на снабдяването на аптеките.
През 2022 година нидерландският производител на дейни субстанции за лекарства Centrient Pharmaceuticals разгласи, че заводът им генерира с 25% по-малко продукция на годишна база поради високите разноски за сила. През декември InnoGenerics беше избавен с пари от държавния бюджет в Нидерландия, откакто разгласи несъстоятелност.

Един от най-големите производители на европейски генерици Sandoz оповестява за съществени ограничавания на доставките - в това число поради дефицит на първични материали и ограничавания в индустриалните мощности

Как дават отговор страните?

Няколко страни постановат забрани за износа на медикаменти, с цел да подсигурят вътрешното търсене. През ноември здравният регулатор на Гърция разшири листата с лекарства, чиято препродажба в чужбина (паралелен износ) не е позволена.

Румъния също наложи краткотрайна възбрана за експорта на избрани антибиотици и болкоуспокояващи за деца. Белгия вкара скица, посредством която службите имат право да спрат износа на медикаменти при спешна обстановка.

Всичко това води до последици за целия европейски пазар. Еврокомисарят Стела Кириякидес прикани гръцкия здравен министър Танос Плеврис да не подценява отрицателните резултати от възбраната за експорт по отношение на останалите страни от Европейски Съюз.

Германия подхваща по-различен метод, като обмисля законови промени за облекчение на процедурите за публични поръчки на медикаменти. В момента здравноосигурителните сдружения са принудени да купуват лекарства на най-ниските цени, което ги слага според от дребна група производители.

Новото законодателство би разрешило поръчките на медикаменти от разнообразни снабдители - в това число и от по-скъпи - с цел да не се стига до недостиг.

Нидерландия вкара условие към търговците на фармацевтични препарати да поддържат наличия, покриващи най-малко 6-седмичен интервал, с цел да не разрешават разкриване на пазара.

Европейската организация за медикаментите (ЕМА) също предлага намаляване на регулаторните забрани, в това число с цел да може фармацевтите да дават самостоятелни хапчета или лекарствени дози.

Председателят на Германската здравна асоциация даже предлага основаването на всекидневен второстепенен пазар за медикаменти, в които хората да могат да оферират непотребните си лекарства на пациенти, които сега се нуждаят от тях.

Във Франция и Германия фармацевтите даже стартират сами да създават някои медикаменти, въпреки че резултатът от този тип единични активност ще е пренебрежим на фона на мащаба на търсенето.

На доктрина - Европейски Съюз има принадлежности да се оправя с сходен вид проблематични обстановки посредством наблюдаване и даже интервенция на пазара с оповестяване на общосъюзни публични поръчки за медикаменти. Регулаторът получи право да следи наличностите на лекарства в Европейски Съюз, откакто пандемията предизвика привършване на значими медикаменти и блян към презапасяване на пациентите.

Сега обаче ЕМА счита, че казусът с недостига към този момент стартира да се позволява и не предлага на Европейска комисия да постанова по-сериозни ограничения.

Директорът по опазване на здравето и сигурност на храните към Европейска комисия Сандра Галина също разгласи пред Европейския парламент, че дефицитът не е толкоз огромен и изчезналите препарати могат да бъдат сменени с различни.

Междувременно фармацевти и лекари от Европейски Съюз приканиха Европейската комисия да обмисли по-сериозни регламенти, тъй че да не се стига до повтаряне на тази обстановка.

Кризата демонстрира, че " настоящите регулаторни принадлежности.. не извършват задачите си и не са задоволителни, с цел да подсигуряват непрекъсваемо лекуване на всички пациенти в Европа ", споделя генералният секретар на лоби-организацията на фармацевтите в Европейски Съюз Илария Пасарани, представена от Politico.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР