Посланикът на Русия у нас Н.Пр. Елеонора Митрофанова отправи през

...
Посланикът на Русия у нас Н.Пр. Елеонора Митрофанова отправи през
Коментари Харесай

Посланикът на Русия в България с поздрав за Националния празник 3 март

Посланикът на Русия у нас Н.Пр. Елеонора Митрофанова насочи през канала на посолството във Facebook приветствие към българските жители и съветските сънародници по случай Националния празник на Република България - 3 март - Деня на Освобождението от османско робство. Посланик Митрофанова подчертава на многовековните обичаи на празника и на историческата роля и приносът на Русия в Руско-турската освободителна война. Ето и цялостното послание на Елеонора Митрофанова във връзка празника:

" Уважаеми жители на България и съветски сънародници!

Радвам се през днешния ден да се обърна към Вас като дипломат на Русия в България. Щастлива съм, че към този момент имах опцията да се срещна от близко с многовековните обичаи и превъзходната природа на вашата страна и несъмнено с всички вас, скъпи другари. За България зная от първа ръка.

Спомням си, когато бях студентка в МГМУ какъв брой вълнуващо ни разказваха на лекциите за битката на българския народ за бъдещето му, по какъв начин българите се стремят независимо да поемат личния си път, да живеят свободно, сами да дефинират посоката на своето развиване. Колко грижливо в продължение на епохи резервират националната си еднаквост и вярата. Колко настойчиво и в действителност героично се пробват да смъкват оковите на петвековното иго.

Днешният празник е константа в българската история и тази непрекъсната големина не зависи от каквито и да било политически желания. Напротив. Обединява народа в продължение на съвсем век и половина. Освободителната война потвърждава, че задачата на Русия е да основава, а не да унищожава, както споделя в Прокламацията си Александър Втори, обръщайки се към българския народ.

Тя много доближава момента, когато България още веднъж съумява да играе независимата си роля на интернационалната сцена. Подвигът на съветските бойци и българските опълченци, воювали един до друг за възобновяване на държавността на България, ни разрешава на този показателен ден да кажем - това е наше общо завещание, обща победа, общ празник. Убедена съм, че и по-нататък ще развиваме съдействието сред нашите страни в дух на взаимно почитание и равностойно партньорство.

Скъпи другари, от все сърце ви приветствам в Деня на освобождението на България от османско робство, на съзидателния и свободомислещ български народ, искам благоденствие и триумфи. Заедно ще успеем да се оправим с всички провокации, пред които сме изправени.

Честит празник, скъпи другари! На добър час! "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР