Авариите и опитите за прекъсване на европейската инфраструктура като подводни

...
Авариите и опитите за прекъсване на европейската инфраструктура като подводни
Коментари Харесай

Мирише на Русия. Европа подозира Москва в саботаж на подводната инфраструктура

Авариите и опитите за спиране на европейската инфраструктура като подводни кабели, тръбопроводи и железопътни линии зачестиха през последните две и повече години, а службите за сигурност приписват това на активността на съветското разузнаване. Но нормално не е допустимо да се потвърди това, както и обстоятелствата за шпионаж, защото в случаите вземат участие търговски и цивилен кораби.

Някои западни чиновници считат, че една от задачите на Москва е да посее боязън и да подкопае недоверието в европейските страни, пише The Wall Street Journal. Те считат, че е по-разумно да мълчат за съмненията си, даже да осъзнават, че шпиони и саботьори могат да се възползват от, от тяхна позиция, слаби места в европейската правна система, където са нужни съществени доказателства за формиране на наказателно дело. Понякога този метод провокира рецензии. Необвиняването на съветски злоупотреби, даже в случай че е подкрепено със обилни доказателства, „ единствено ще отслаби възпирането и ще докара до повече офанзиви против сериозна инфраструктура “, сподели Бенджамин Л. Шмит, старши помощник в Университета на Пенсилвания, който специализира в европейската енергийна сигурност.

Някои държавни управления стартират да работят по-смело. Във вторник норвежката организация за сигурност възнамерява да разгласява огромен отчет, който се чака да проучва опасността от съветски бойкот в страната, където са ситуирани основни военни уреди на НАТО. Самият алианс неотдавна упрекна Русия, че води „ ескалираща акция... на бойкот, принуждение, кибер и електронна интервенция, дезинформация и други хибридни интервенции “.

Русия употребява своя търговски, рибарски флот и проучвателен кораби за събиране на разследваща информация в Арктика, където работят нуклеарни ракетни подводници, сподели представител на норвежката организация за сигурност PST. Някои от тези кораби, сподели той, са оборудвани със сонар и други технологии, които им разрешават да сканират морското дъно.

Откакто съветските войски нахлуха в Украйна, такива плавателни съдове са картографирали сериозна подводна инфраструктура към Европа и са разпознали евентуални цели при положение на пълномащабна борба с НАТО, споделиха няколко публични лица пред WSJ. Американски чиновници виждат сходна опасност за подводните кабели в Тихия океан.

Освен това такива кораби могат да се употребяват и за бойкот. Например, на 7 октомври 2023 година регистриран в Китай контейнеровоз с съветски екипаж Newnew Polar Bear напусна Калининград и пресече газопровода Balticconnector тъкмо сега, в който той беше развален. Той беше съпроводен от ледоразбиващ транспортен транспортен съд с атомна електроцентрала " Севморпут ".

Финландските следователи са уверени, че Newnew Polar Bear е развалил газопровода с котвата си. Първоначално обаче не съумяха да спрат кораба за инспекция, защото се намираше в интернационалните води. След това заобиколи Норвегия и отиде в Архангелск, а когато се върна назад, финландците предизвестиха норвежките си сътрудници, само че те в последна сметка взеха решение, че нямат задоволително учредения да спрат и претърсят кораба. Такива доказателства се появиха към две седмици по-късно, само че беше прекомерно късно, сподели норвежки чиновник пред WSJ.

Говорителка на финландското държавно управление сподели пред вестника, че китайският притежател на кораба сътрудничи на проверяващите.

Германските управляващи и прокурори считат, че подкрепена от Русия хакерска атака е предизвикала спирането на железниците в северната част на страната през октомври 2022 година „ Мирише на Русия. Прилича на Русия “, сподели старши следовател. По думите му закъснението в придвижването на влака е единствено четири часа, тъй че това събитие не е привлякло изключително внимание.

През януари 2022 година, когато Русия се готви да нападна Украйна, съветският рибарски траулер Melkart-5 мина над оптичния кабел, минаващ от SvalSat, една от най-големите търговски сателитни наземни станции в света, ситуирана в норвежкия архипелаг Шпицберген. Приблизително по същото време кабелът, пренасящ европейския интернет трафик, беше пресечен (резервен кабел осигуряваше непрекъсната работа).

Според Рони Андре Йоргенсен, прокурор от град Тромсьо, който проверява случая, траулерът е пресякъл мястото, където е отсечен кабелът, повече от 100 пъти, съгласно сателитно наблюдаване. Изображения от подводен дрон демонстрират, че морското дъно на мястото на скъсването на кабела е разорано от корав предмет, чиито следи са сходни на тези от оборудването на траулера. Капитанът на кораба е разпитан, само че не са открити доказателства против него.

„ Летвата на доказателствата в престъпно следствие е доста висока и ние не успяхме да я осъществим “, сподели Йоргенсен.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР