Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гир увери, че

...
Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гир увери, че
Коментари Харесай

Посланикът на ЕС в Скопие: Европейската перспектива на Македония не е под въпрос

Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гир увери, че европейската вероятност на Северна Македония не е под въпрос след блокадата на България.

В изявление за EWB, представено от електронното издание на македонския вестник „ Независен “ Гир съобщи:

„ Разбирам разочарованието в страната от последното закъснение на началото на договарянията за присъединение. Хората схващат, че Европейският съюз предлага най-хубавите вероятности за разцвет и непоклатимост, учредени на демократични полезности и господство на закона. Следователно те желаят договарянията да стартират съществено допустимо най-скоро.

В същото време не трябва да изпускаме от взор огромната картина. Първо, вероятността на Европейски Съюз за Северна Македония не е под въпрос. Точно противоположното. Само през последните няколко седмици чухме непреодолима и недвусмислена поддръжка за европейската интеграция на страната от европейските водачи както в Брюксел, по този начин и в държавите-членки на Европейски Съюз. Мястото на Северна Македония е в Европейски Съюз “.

Дипломатът споделя, че предходните ръководи на Европейски Съюз са постигнали прогрес в опитите за премахването на блокадата на България (въпреки че София не е отстъпила от позицията си). Той изрази вяра, че Скопие и София ще намерят взаимно задоволително съглашение. „ Настоящото председателство на Словения в Европейски Съюз даде обещание да продължи тези старания за деблокиране на процеса. Това е подобаващият миг да останете съсредоточени и да подкрепите всички старания за превъзмогване на пропастта. Успоредно с това задължението сред Скопие и София би трябвало да остане, с цел да се откри взаимно задоволително съглашение по отворени двустранни въпроси “.

Гир се надява също, че тази обсада няма да повлияе на процесите на промени в Северна Македония. „ Страната би трябвало да продължи с промените поради самата нея. Изпълнението на промените е освен в полза на Европейски Съюз, а на първо място в полза на жителите. Предприемането на промени е единственият метод да се сътвори по-безопасна, просперираща и демократична страна и да се предотврати приключването на мозъци измежду младежите. Нито една страна в света не може да си разреши да не ползва промени в подтекста на зелена и цифрова гражданска война “, сподели още посланикът на Европейски Съюз пред EWB.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР