Поскъпването на стоките в потребителската кошница на българина продължава с

...
Поскъпването на стоките в потребителската кошница на българина продължава с
Коментари Харесай

Инфлацията вече доближава 5%

Поскъпването на стоките в потребителската кошница на българина продължава с ускорени темпове, като водеща роля имат храните, горивата, транспортните разноски и режийните за жилището - ток, вода и газ. Заради тях през септември инфлацията се е покачила до 4.8% по отношение на септември 2020 година Това е много над прогнозите на държавното управление и Българска народна банка, които оповестиха, че се очакват 3.5-3.7% инфлация в края на годината. Само през септември месечната инфлация е 0.4%, което е по-слаб растеж от августовската инфлация от 0.8%.

Като цяло питателните артикули са поскъпнали с 4.4% за последните 12 месеца. Най-силно са скочили цените на слънчогледовото олио - 25.2%, хляба - 7.1%, зеленчуците - 11.6% и млечните артикули - 3.7%.

Сред нехранителните артикули повишаването е най-високо при централното газоснабдяване и газобразните горива - 68%, следвано от топлоенергията - 13.6%. Национален статистически институт не показва с какъв брой са скочили цените на бензините и дизела за последните 12 месеца, само че повишаването на превоза е с над 16% по отношение на септември 2020 година

Според формалната статистика цените на материалите за настоящ ремонт на жилищата са се нараснали с към 5% за една година, а на ремонтните услуги - над 8%.

Национален статистически институт регистрира понижение на цените през септември на ориз, месо, салами, ябълки, грозде и пипер. Поевтиняване има също на захарта, зрял фасул, лук, моркови и чесън.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР