Посещението на папата в България е многопластово. В никакъв случай

...
Посещението на папата в България е многопластово. В никакъв случай
Коментари Харесай

Плевнелиев: Папа Франциск е най-мъдрият лидер днес

Посещението на папата в България е многопластово. В никакъв случай визитата не е само и единствено духовна , с цел да подчертае своя почит и интеграция към българските католици. Папата е един огромен съперник на корупцията и един огромен герой . Той има доста мощни речи и изявления в тая посока - по какъв начин корупцията разяжда обществата от вътрешната страна и доверието на хората към техните водачи. Това съобщи пред Нова Росен Плевнелиев, президент на България в интервала 2012 - 2017 година.

По думите му папата ще пристигна у нас и с доста специфична задача от гледна точна на връзките сред Православната и Римокатолическата черква .
Според Плевнелиев двете църкви към този момент повече от 1 000 година са по-скоро знак за разкол и разделяне, а не би трябвало да е по този начин. Той дефинира и че Православната черква е много по-крайна в позициите си.

Президентът изяви мнение и че му се желае Българската православна черква (БПЦ) да не гледа толкоз официално и протоколно на визитата на папа Франциск. " Извън протокола, какъв по-голям смисъл от това да се обединим дружно и всеки да служи на Господ. Но да бъдем дружно, а не разграничени ", прикани Плевнелиев.

" Наистина нашата черква в доста връзки остава встрани от процесите, не търси водещата роля, не търси положително развиване на резултатите по повод особено на общуването. Нека да не забравяме, че нашата черква беше една от дребното, която отхвърли да взе участие във Вселенския събор и отхвърли да взе участие през 2016 година в така наречен работна група за задълбочаване на връзките сред Католическата и Православната черква ", напомни президентът, допълвайки, че БПЦ все стои настрана.

По думите му има голям брой измерения и аргументи това да бъде по този начин, само че могло и да се търси по-приятелски разговор.

В умозаключение Плевнелиев разяснява, че до момента в който е бил държавен глава и по-късно е имал достойнството да се среща с доста водачи по света , в това число мощни такива като президентите на Съединени американски щати и Русия. Той обаче постоянно е търсил мъдростта. Според него най-мъдрият водач през днешния ден е точно папа Франциск.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР