Португалия стана първата страна членка на Европейския съюз, чийто план

...
Португалия стана първата страна членка на Европейския съюз, чийто план
Коментари Харесай

Португалия първа в ЕС с одобрен от Брюксел план за възстановяване, милиардите потичат през юли

Португалия стана първата страна членка на Европейския съюз, чийто проект за възобновяване беше утвърден от Европейската комисия, чийто ръководител Урсула фон дер Лайен съобщи, че първичните средства от фонда на Общността за възобновяване от COVID-19 би трябвало да дойдат в Португалия през юли, оповестява " Ройтерс ".

" Планът явно дава отговор на взискателните критерии, които установихме взаимно ", означи Фон дер Лайен пред кореспонденти след среща с португалския министър председател Антониу Коща в Лисабон, като добави: " Няма подозрение, че това ще трансформира надълбоко стопанската система на Португалия. "
 Франция и Германия желаят милиарди евро да потекат от юли за възобновяване
Франция и Германия желаят милиарди евро да потекат от юли за възобновяване

С фонда за пандемията Европейски Съюз ще настига растежа на Съединени американски щати и Китай

По схемата, която занапред ще бъде утвърдена от Съвета на Европейския съюз след най-много четири седмици, Португалия ще получи 13,9 милиарда евро безплатни средства и 2,7 милиарда евро заеми до 2026 година.

" Знаем, скъпа Урсула, че упоритата работа стартира в този момент ", означи усмихният Коща и уточни: " Искаме да стартираме доста от тези принадлежности още през идващите дни. "

Министърът по планирането Нелсон Соуса посочи пред локално радио, че по-ранни кандидатствания за фондовете на Европейски Съюз ще бъдат отворени идната седмица.

През април Лисабон също беше първият, който публично показа проекта си в Брюксел, очаквайки програмата за възобновяване да усили Брутният вътрешен продукт с 3,5% до края на 2025 година спрямо това, което би било без него.

Икономиката на Португалия, подвластна от туризма, се сви през 720% през 2020 година, в най-голямата си криза от 1936 година

Тя възнамерява да даде към 5 милиарда евро на компании, засилвайки личния им капитал, подкрепяйки вложения в нововъведения, по-екологични индустриални процеси, цифрови принадлежности и умения.

Планът планува и десетки капиталови планове в опазването на здравето, обществените жилища и инфраструктурата.

Правителството предвижда стопански напредък от 4% тази година, до момента в който централната банка по-рано в сряда увеличи прогнозата си за напредък до 4,8% от 3,9%, планувани през март, очаквайки внезапно нарастване на вложенията, които към този момент се възползват от Европейския фонд за възобновяване.

Въпреки това, множеството компании, интервюирани от Португалската бизнес конфедерация (CIP) при започване на юни, бяха скептични, че средствата ще окажат огромно въздействие върху способността им да се възстановят от рецесията, като единствено 14% споделят, че това ще бъде доста или доста значимо.

Много от тях към момента са натоварени с дълг от заеми, отпуснати от държавното управление по-рано по време на пандемията, като се чака банкрутите да се усилят с приближаването на периодите за погасяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР