Породата бордър коли се смята от специалистите за най-умната сред

...
Породата бордър коли се смята от специалистите за най-умната сред
Коментари Харесай

Дресура и обучение на бордър коли

Породата бордър коли се счита от експертите за най-умната измежду кучешкото войнство. Това е чудесна вест във връзка с образованието и дресурата на домашния любим от тази порода.

Наистина бордър колито доста елементарно схваща и заучава команди и се ориентира чудесно в това, което изисква от него стопанинът му. Освен това бордър колитата са доста дейни и енергични животни и обичат да тичат, да са в придвижване.

Въпреки тези дадености, породата не се образова елементарно. Кучето се нуждае от непрекъсната стимулация, тъй като елементарно се отегчава и държанието му се характеризира с неприятни прояви.

При дресурата и образованието на бордър коли би трябвало да се заложи на естествената податливост на породата да се учи. Социализацията преди този развой е наложителна, тъй като става въпрос за куче, в което инстинктите на пастир, който гони и прибира други животни, е доста мощно заложени и при всяка поява на друго животно колито може да хукне след него.

Самите тренировки на бордър колито е добре да стартират на възраст от 3 месеца. Тогава мъникът се отделя от майката. Ако процесът се забави, бордър колито може да сътвори усложнения в учението и социализацията си. Специалистите поучават от най-ранна възраст бордър колито да бъде подготвено да разпознава името си и да реагира на повикване.

Породата се нуждае в процеса на образование от строго закрепен график, който да му сътвори възприятие на мира, защото всички животни обичат рутината, предвидимостта.

За заучаване на главните команди е нужно напълно малко време, стига образованието да се прави на безшумно място. Похвалите и премиите след всеки сполучлив опит правят чудеса, а търпението при крах е наложително.

Като умна порода бордър колито прави оценка добре психическата стимулация. Времето за игра не трябва да се нарушава от подготвителния развой, без значение по какъв начин върви той. Доброто съчетаване на двете действия може да направи от кучето същински играч, тъй като породата е склонна да взе участие в спортни игри.

 Бордър коли

Пълното внимание на кучето се печели с поредност в държанието на стопанина, с търпеливо и позитивно отношение. Високата просветеност на животното подсигурява мощна централизация, само че не трябва да се прекалява с времето за подготовка, 10-15 минути са оптималното време за тази активност.

Опознаването е първата стъпка към сполучливо образование, по тази причина стопанинът първо би трябвало да познава добре особеностите на своя питомец и по-късно да пристъпи към тренировки с него, с цел да реализира триумф.

Ако и вие мечтаете за такова куче, вижте цени и разгласи за бордър коли.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР