Поне с 6 месеца ще се забави приемането на наредбата,

...
Поне с 6 месеца ще се забави приемането на наредбата,
Коментари Харесай

Новите правила за дивото къмпингуване вървят към отлагане

Поне с 6 месеца ще се забави приемането на наредбата, която да регламентира дивото къмпингуване.

© Надежда Чипева Създаването на правила, по които да се практикува така наречен диво къмпингуване в страната, наподобява ще се забави най-малко с 6 месеца. Те трябваше да са подготвени при започване на 2020 година, само че това не се случи, а вместо това сега има предложение срокът да се удължи с половин година. То евентуално ще бъде признато с поправките в Закона за туризма, които следва да се преглеждат финално в Народното събрание.

Същевременно въпросът с дивото къмпингуване е в Конституционния съд откакто бе сезиран от някогашния омбудсман Мая Манолова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ново отсрочване

През предишното лято в Закона за черноморското крайбрежие бяха написани текстове, съгласно които отвън охраняемите плажове и контролираните къмпинги въпреки всичко могат да се слагат палатки и кемпери, въпреки част от предложенията по-рано да бяха дивото къмпингуване да бъде напълно неразрешено. Разпоредбата на закона обаче би трябвало да бъде допълнена с правила, написани в разпоредба на четири министерства- на туризма, на земеделието, на околната среда и на районното развиване. Идеята беше по този метод да се основат ясни условия за опазването на околната среда. Въпросната разпоредба трябваше да бъде готова до януари, само че към момента даже не е оповестен неин план за публично разискване.

Че има закъснение стана ясно и при второто гласоподаване на поправките в закона за туризма парламентарната комисия по стопанска система през предходната седмица. Между двете четения депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева и нейни сътрудници са предложили в заключителните разпореждания на закона текстове, съгласно които наредбата за дивото къмпингуване би трябвало да бъде основана в интервал от 6 месеца след влизането в действие на закона. Така в случай че получат крайна поддръжка от депутатите и на второ четене в пленарна зала, новите правила за дивото къмпингуване ще се забавят с още до половин година.

Отлага се и срокът, в който би трябвало да бъде утвърдена и друга наредба- за рекреационно допустимите потенциали съгласно гласуваните ремонти.

Казусът е в Конституционния съд

Междувременно въпросът с дивото къмпингуване се преглежда и от Конституционния съд, който още не се е произнесъл по рестриктивните мерки. Висшата институция беше сезирана от някогашния омбудсман Мая Манолова след окончателното приемане на закона предишното лято. Според Манолова текстовете за свободното къмпингуване опонират на главния закон, в това число на правилата на демократичната и правова страна, отговорностите за опазването на околната среда, уреждането на режима на земята със закона и правото на жителите на здравословна и удобна околна среда.

През декември настояването на някогашния омбудсман бе позволено за разглеждане всъщност като в определението на съда е посочено, че за мнение с изключение на заинтригуваните страни, са поканени и 15 експерти по право от разнообразни университети в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР