Поне 19 са жертвите на масираните руски ракетни удари срещу

...
Поне 19 са жертвите на масираните руски ракетни удари срещу
Коментари Харесай

Поне 19 са жертвите на масираните руски ракетни удари

Поне 19 са жертвите на масираните съветски ракетни удари против редица градове в Украйна. Атаките бяха осъществени на разсъмване, до момента в който хората още спяха в градовете Киев, Уман, Днипро и Кременчуг. Поразени са жилищни здания.

Според съветското министерство на защитата стратегически бомбардировачи са направили по този начин наречените " високоточни ракетни удари против запаси на украинската войска ".

Това са най-мащабните съветски офанзиви от 2 месеца. Часове след ударите Киев разгласи, че приключва подготовката на контраофанзивата за връщане на контрола върху окупираните от Русия територии.

За първи път от 51 дни жителите на украинската столица Киев се разсъниха със сирени и ракетни удари.

В град Уман в централната част на страната пожарникари се бореха с горящите пламъци, откакто ракета удари горните етажи на жилищен блок.

Най-малко 15 души са убити там, измежду тях и 2 деца, други 9 са откарани в болница.

" В 4 и 30 чухме детонация, слязохме долу, само че не можахме да запалителен колата, имаше вреди и по нея. Чухме още две мощни детонации, всичко избухна в пламъци, колите горяха ", съобщи Руслан, гражданин на Уман.

Спасители издирваха затрупани под руините хора, а събралите се хора бяха със замръзнали от шока лица.

" Първият вход на блока е съвсем изцяло опустошен. 109 души живеят в тази постройка, 46 жилището общо. 27 са изцяло разрушени ", добави Игор Клименко, министър на вътрешните работи на Украйна.

В югоизточния град Днипро ракета порази къща - убито е 2-годишно дете и 31-годишна жена. Отломки от съветска ракета паднаха върху блок и в Украинка - град, близо до Киев. Украинската войска заяви, че са свалени 21 от общо 23 крилати ракети, изстреляни от Русия.

" Може да победим съветския гнет единствено дружно с оръжия за Украйна, с най-тежките наказания и със обективни присъди за съветските убийци ", написа в Туитър президентът Володимир Зеленски.

Часове след въздушните удари украинският министър на защитата Олексий Резников разгласи, че страната му значително е подготвена за контраатака.

" Можем безусловно умерено да обявим, че разполагаме със 155-милиметрови муниции, " Хаймарс ", бронирани машини от съвсем всички типове и марки, основана беше танкова коалиция, системите " Пейтриът " са в бойна подготвеност. Единственото, което остана от писмото ни до Дядо Коледа са изтребители и може би Звездата на гибелта, в случай че харесвате Междузвездни войни ", сподели още Олексий Резников, министър на защитата на Украйна.

Руското министерство на защитата разгласи, че задачата на днешните въздушни удари е да се попречи на Украйна да стартира контраатака.

От Москва отхвърлят цел на ударите да са били цивилни обекти и твърдят, че са изумени всички хранилища на украинската войска, с цел да не може въоръжението в тях да бъде мобилизирано на фронта за контранастъплението.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР