Полупроводниковата индустрия ще разчита на субсидии в размер на 43

...
Полупроводниковата индустрия ще разчита на субсидии в размер на 43
Коментари Харесай

Европарламентът прие „Закона за чиповете“ – секторът ще получи субсидии в размер на 43 млрд. евро

Полупроводниковата промишленост ще разчита на дотации в размер на 43 милиарда евро

Емил Василев преди 13 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 8:40 | 11.07.2023

Илън Мъск съди адвокатската адвокатска фирма, която го принуди да купи Twitter и предложи на Марк Зукърбърг „ да си ги мерят “

ХардуерЕмил Василев - 18:00 | 10.07.2023

Xiaomi показа 55-инчов 4K смарт тв приемник с цена от 200 $

IT НовиниДаниел Десподов - 17:17 | 10.07.2023

Представиха нова CRISPR терапия, която блокира развиването на всички типове рак

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

След предварителното чуване в средата на април, през вчерашния ден евродепутатите взеха дефинитивно решение по отношение на „ Закона за чиповете “. Той беше утвърден с 587 гласа „ За “, 10 гласа „ Против “ и 38 гласа „ Въздържал се “. Сега самодейността би трябвало да бъде утвърдена от Съвета на министрите, с цел да влезе в действие. Новият закон има за цел да усили каузи на Европейски Съюз на международния пазар за произвеждане на полупроводници от сегашните по-малко от 10% до най-малко 20% до 2030 година.

Пандемията разкри уязвимите места в международната верига за доставки, а дефицитът на полупроводници докара до повишение на цените на промишлените и потребителските артикули, което забави икономическия напредък в цяла Европа. Законът ще поддържа планове за увеличение на доставките на полупроводници в Европейски Съюз посредством привличане на вложения и развиване на производството. Той също по този начин има за цел да помогне на дребните и междинните предприятия, изключително в бранша на проектирането на чипове, с цел да вкарват по-бързо нововъведения.

Според предходните проекти, програмата за дотации би трябвало да възлиза на 43 милиарда евро според „ Закона за чиповете “. Членовете на Екологичен потенциал упорстваха за отпущането на 3,3 милиарда евро за научни проучвания и нововъведения в бранша на полупроводниците. Членовете на Екологичен потенциал поддържат и механизъм за реакция при рецесии и ограничения за непредвидени обстановки, които ще включват приоритизиране на продуктите, наранени от дефицит и взаимни публични поръчки за държавите-членки на Европейски Съюз.

Един от най-големите бенефициенти на новия закон ще бъде колосът в региона на полупроводниците Intel. Разнообразни планове в няколко страни от Европейски Съюз би трябвало да донесат на Intel няколко милиарда евро финансиране от европейския бюджет. Intel възнамерява да влага към 20 милиарда евро във водещия си план единствено в Германия, като 10 милиарда евро ще бъдат вложени от немското държавно управление.

„ Това е същински достижение за полупроводниковата промишленост в Европа, забележителен принос към световната екосистема и явен знак, че Европа остава отлично място за вложения. Intel се гордее, че е сътрудник в тази упоритост. С планувания ни цех за произвеждане на чипове в Германия, неотдавна оповестената ни инвестиция в Полша и разширението на съществуващите ни обекти в Ирландия, ние сме разчувствани да помогнем за основаването на първата по рода си усъвършенствана верига за произвеждане на полупроводници в Европа. “

съобщи основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингер
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР