Полша и Унгария днес обявиха, че са сезирали Съда на

...
Полша и Унгария днес обявиха, че са сезирали Съда на
Коментари Харесай

Полша и Унгария оспориха механизма "пари срещу законност" пред Съда на ЕС

Полша и Унгария през днешния ден оповестиха, че са сезирали Съда на Европейския съюз поради механизма, който обвързва изплащането на средства от европейските фондове със съблюдаване на разпоредбите на правовата страна, предадоха международните организации.

" Смятаме, че този жанр решения не са обосновани в договорите на Европейски Съюз, че са интервенция в компетенциите на страните членки и че нарушават законодателството на Европейски Съюз ", се споделя в публично известие на полското държавно управление във връзка импортираната през днешния ден от Полша тъжба в Съда на Европейски Съюз. " Европейски Съюз няма компетенцията да дефинира понятието за правова страна ", се добавя в текста.

Според полското държавно управление разпределянето на средствата от европейския бюджет би трябвало да се основава единствено на това дали дадена цел е реализирана и дали съответни условия са изпълнени.

От своя страна унгарският министър на правораздаването Юдит Варга съобщи, че механизмът, който обвързва европейските средства с разпоредбите за правова страна, е съществено нарушаване на законодателството и не може за остане в действие.

Полша и Унгария, които и двете постоянно са упреквани от Брюксел, че подкопават правовата страна, оповестиха още предходната година, че ще сезират Съда на Европейски Съюз против новия бюджетен механизъм, признат през декември. Тогава страните - членки на Европейски Съюз, одобриха на среща на върха, че механизмът няма да се ползва, преди Съдът на Европейски Съюз да се произнесе по неговата годност, ако някоя страна членка го сезира и изиска от него да го анулира. До този компромис се стигна, защото Варшава и Будапеща постановяваха несъгласие на европейския проект за стопански напредък. С компромиса двете страни подвигнаха ветото си върху използването на проекта за европейски стопански напредък на стойност 750 милиарда евро и бюджета на Европейски Съюз за идващите седем години на стойност над 1 трилион евро.

Средствата по европейските фондове са представлявали към 3.3 % от Брутният вътрешен продукт за Полша и 4.48 % от Брутният вътрешен продукт за Унгария през 2019 година

Обикновено Съдът на Европейски Съюз се произнася, откакто е бил сезиран по даден проблем, приблизително след година и половина. По този метод двете страни към този момент заобикалят санкционни ограничения, които можеха да им бъдат наложени според новия бюджетен механизъм. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР