Положението е извънредно, има основание то да бъде такова. Но

...
Положението е извънредно, има основание то да бъде такова. Но
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев пред Фрог: Не са ни нужни мъртви герои. Гешев да си възложи самопроверка

Положението е изключително, има съображение то да бъде такова. Но нямаме потребност от мъртви герои. Имаме потребност от живи лекари в добра кондиция, от експерти, които оптимално добре да могат да оказват помощ на хората в потребност. Този възторг с ожесточаването на наказателната принуда против медици е унищожителен и би трябвало да бъде избегнат. Тъй като в България няма кой да проверява основния прокурор, моля господин Гешев да стартира или най-малко да разпореди инспекция против себе си за изявлението си по малкия екран.
Това съобщи пред Фрог нюз адво. Михаил Екимджиев.

Ето какво още сподели той пред екипа ни:

Адв. Екимджиев, вие остро критикувате някои законодателни ограничения, предприемани от държавното управление. Какво мислите за новите законови промени, които небрежно минаха през правната комисия в Народното събрание?

Обезпокоително е предлагането за ожесточаване на наказателната принуда против лекарите. Това е извънредно неуместно в миг, в който медиците поемат големи опасности и понасят изключителни компликации. В този миг те се нуждаят от морална и материална поддръжка, а не от закани. Обществото няма потребност от мъртви и заболели лекари-герои, жертвали живота си в името на професионалния дълг. Нуждаем се от медицински експерти в добра кондиция, с цел да оказват помощ на допустимо най-вече хора. И сега в Наказателния кодекс съществува чл.141, предусещащ наказателна отговорност за доктор, който „ без уважителна причина “, не окаже помощ. Това обаче не значи, че в случай че страната неосигури обикновени средства за сигурност, той е задължен да рискува своя живот и живота на околните си.

Конституцията подсигурява правото на живот и правото на отбрана на всекиго. Това значи, че всеки има право на самоотбрана тогава, когато страната не му е обезпечила постижимите безвредни условия на труд. Естествено, при лекарите изискванията не могат да са напълно безвредни и стерилни, само че се видя, че има лечебни заведения – имам предвид Втора градска в София и „ Св. Мина “ в Пловдив, в които няма даже защитни дрехи. Професионалният морал и Хипократовата клетва не постановат тези хора да рискуват живота си единствено тъй като хора от администрацията и шефове на лечебни заведения не са си свършили работата. Лекарите имат право да откажат да рискуват живота си тогава, когато страната не е изпълнила насрещното си обвързване да им обезпечи обикновени условия за сигурност. Сигурен съм, че проф. Мутафчийски, като доктор, би могъл да отбрани сътрудниците си от тези стихийни популистки и прокурорски нагони за репресии.

В случая става въпрос и за фамилиите на медицинските служащи. Те след работа се прибират у дома, те имат близки – деца, родители .

Несъмнено конституционното право на самоотбрана включва и живота и здравето на околните. Несъмнено, в изключителното състояние, от лекарите се чакат повече безрезервност, повече риск, в сравнение с в естествена обстановка. Точно по тази причина ние би трябвало да ги защитим и подкрепим. Точно в този миг заканите против лекарското съсловие са извънредно неуместни, Освен че са несправедливи и лишени от съображение, те могат да деморализират медиците, да предизвикат абдикация от отговорностите им. Затова, като общество и страна, би трябвало да ги подкрепим, а не да ги заплашваме.

Огромен отзив получихме след разкритията на Фрог нюз за медицинските апарати, нужни сега за лечебните заведения и други артикули, които са продадени от Държавния запас на стоковата борса. Какво мислите за това?


Месец преди оповестяването на изключителното състояние, още когато казусът с вируса в Китай към този момент беше прочут, изчезнаха маските и защитните дрехи. Това са вредоносни за страната и за публичната сигурност покупко-продажби, които няма по какъв начин да не бъдат осъществени, без знанието на чиновници от Министерството на защитата и на шефове на лечебни заведения. Разкритията ви са превъзходен мотив господин Гешев да прояви възприятието си за правдивост и да задоволи потребността си от тежка наказателна принуда. Това е „ гуляй по време на чума “, който излага на риск живота и здравето на милиони българи сега. Фактът, че тези артикули се търгуват, опровергава тезата, че са напълно негодни. Явно това не е непотребна техника, а и в миг на рецесия всеки запас може да е решителен. Това в действителност е смисълът на „ държавния запас “.

Вместо това Гешев приказва откровени нелепости за стопанската система. Всеки образован човек е наясно, че рухването на стопанската система може да аргументи повече жертви, бедност и престъпност от познатите вируси. Може даже да ни лиши от опция да се борим с банални от днешна вероятност болести. Гешев от една страна желае по-тежки санкции за разпространение на погрешна информация, която всява суматоха. От друга страна, тази заран в изявление пред NovaTV, влезе в ролята на вирусолог и очерта катастрофичен сюжет, при който „ няма да останат хора, които да гласоподават за политиците “. Несъмнено това изявление на основния прокурор, въпреки да не е основано на научни данни, е в положение да провокира суматоха и безпорядък у хората, както и съмнение в ръководството. Тъй като в България няма кой да проверява основния прокурор, моля господин Гешев да стартира или най-малко да разпореди инспекция против себе си за изявлението си по малкия екран.

Скоростта с която се вършат измененията в законите и самите са промени са извънредно притеснителни. Изкушавам се да ви попитам, във връзка със незабавните законодателните промени по отношение на Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание. Той беше основан доста отдава, също толкоз от дълго време не действа. В момента не следва ли тези хора, които са включени в този съвет, поради своята експертност, да бъдат потърсени?

Разбира се, че е подходящо, само че евентуално си спомняте аргументите този съвет да се саморазпусне. Тези хора месеци наред не бяха търсени от правната комисия и от хората, които приготвят законопроекти. Те това споделиха „ никой не ни търси, ние сме безполезни, никой не желае мненията ни “. Извънредното състояние е съвършен мотив да се прокарват закони, които, меко казано, са надалеч от юридическото съвършенство. Страхувам се, най-малко от през вчерашния ден, че се угажда прекалено много на прокуратурата. Г-н Гешев непосредствено зове за военно състояние, което е неуместно.

Освен, че лекарите би трябвало да бъдат подкрепени, по същия метод, на второ място, би трябвало да се направи всичко допустимо да се избегне суматохата и като обществен и като психически феномен, тъй като доста хора могат да получат паник офанзиви, които имитират признаците на ковид. От тази позиция ми се коства безусловно неотложно Парламентът да влезе в своята балансираща роля и да вразуми напъните на прокурори и популисти за усилване на наказателната принуда в насоки, които нямат нищо общо със основаната обстановка.

Както споделих, има текст за отговорността на доктор, който, без уважителна причина, не окаже помощ, има и текст, за този, който популяризира погрешни сигнали за бедствия, повреди и така нататък Това бяха „ мъртви текстове “, които би трябвало при потребност да бъдат прилагани, съгласно съответния проблем и съгласно духа на закона, а не да се ожесточават наказванията. Едва ли задграничният студент, от пловдивски ВУЗ, който беше задържан, тъй като е популяризирал погрешни клюки, е знаел за тази наказателна отговорност. Какво ще помогне ожесточаването на наказването, когато несъмнено 80% от хората не подозират, че подобен текст съществува. Трябва предварителна защита, нужни са доброжелателност и осведоменост на хората, а не жестоки санкции. Достатъчно тревожна е вероятността те да се разболеят от този смъртоносен вирус, с цел да бъдат неоснователно заплашвани със затвор.

Какво мислите, че следва като развиване на обстановката у нас?

Във вечерния брифинг на оперативния щаб се говореше, че и при фармацевтите нещата се нажежават. Явно се обрисува проблем с недостиг на някои медикаменти, поради проблематичните трансгранични доставки с камиони. Искрено се надявам да не се приготвят репресивни ограничения и против фармацевти и превозвачи.

Надявам се, в случай че успеем да съхраним здрав разсъдък и морал, и да се предпазим от популистки инстинкти, рецесията да е оздравителна за обществото ни. Ако страната се оправи, а към този момент тя в общоприет проект реализира това, доста българи ще схванат смисъла от съществуването на страната, смисъла от спазването на разпоредбите, смисъла на солидарността. Така нещастието може да „ роди “ онази скъпа градивна заварка на доверие и взаимопомощ сред хората и сред жителите и страната. Това обаче може да стане с рационални и уравновесени ограничения, а не с ботуш, бич или с … каскет. На символно равнище прокурорският каскет може да се окаже по-опасен от военната каска.

Въпросите зададе Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР