Полицията в столицата на Мианмар Найпидо е използвала водни оръдия

...
Полицията в столицата на Мианмар Найпидо е използвала водни оръдия
Коментари Харесай

Водни оръдия срещу хиляди стачкуващи против военния преврат в Мианмар

Полицията в столицата на Мианмар Найпидо е употребила водни оръдия против служащи, провеждащи национална стачка против военния прелом, осведоми Би Би Си.

Хиляди вземат участие в третия ден на улични митинги, призоваващи за освобождението на определения водач Аун Сан Су Чжи и за възобновяване на демокрацията.

Това става ден след най-големия митинг в Мианмар от повече от десетилетие.

Миналата седмица военните завзеха властта, откакто без доказателства настояват, че провелите се по-рано избори са били фалшифицирани.

Те също по този начин оповестиха изключително състояние в продължение на една година в Мианмар, преди известна като Бирма, а властта е предадена на главнокомандващия Мин Аун Хлайнг.

Су Чжи и висши водачи на нейната партия Национална лига за народна власт, в това число президента Уин Минт, бяха сложени под домакински арест.

Тази заран десетки хиляди хора се бяха събрали в Найпидо за стачката, а в други градове като Мандалай и Янгон също беше обявено за забележителен брой протестиращи.

Протестиращите включват учители, юристи, банкови чиновници и държавни чиновници. Около хиляда учители шестваха от град в Янгон към пагодата Суле в сърцето на най-големия град в Мианмар.

В Nay Pyi Taw полицията употребява водни оръжия против протестиращи в опит да ги разпръсне и има известия за няколко ранени.

Едно онлайн видео от случая демонстрира, че протестиращите си търкат очите и си оказват помощ, откакто са били накиснати.

BBC не носи отговорност за наличието на външни уеб сайтове.

Kyaw Zeyar Oo, който е направил видеоклипа, сподели пред Би Би Си, че две водни оръдия са пръскали протестиращи с " без авансово предизвестие ", до момента в който " тълпата протестирала спокойно пред [полицията] ".

Той добави, че до понеделник следобяд обстановката е била " изцяло спокойна ", защото тълпите не престават да се събират, само че водното оръдие към момента е налице.

Няма други непосредствени известия за принуждение.

В мрежата имаше позвънявания, приканващи служащите да пропуснат работа в символ на митинг.

" Това е работен ден, само че ние няма да работим, даже в случай че заплатата ни ще бъде понижена ", сподели един протестиращ, 28-годишен служащ в завода за шивашки дрехи, Хнин Тазин, пред организация Франс прес.

Миналата седмица военните в Мианмар взеха контрола след общи избори, на които партията НЛД завоюва с голямо противодействие.

Въоръжените сили поддържаха опозицията, която упорства за наново гласоподаване, потвърждавайки, че е необятно публикувана машинация.

Изборната комисия съобщи, че няма доказателства в поддръжка на тези изказвания.

Превратът беше проведен, когато трябваше да се отвори нова сесия на Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР