Полицията в няколко европейски страни разследва опит за покушение над

...
Полицията в няколко европейски страни разследва опит за покушение над
Коментари Харесай

Христо Грозев твърди, че няколко европейски страни разследват опит за покушение срещу него

Полицията в няколко европейски страни проверява опит за нападение над проверяващия публицист Христо Грозев. Това сподели той във вторник в ефира на Нова ТВ.

Новината идва, откакто в неделя той на церемонията по раздаването на филмовите награди БАФТА (Британска академия за кино и телевизионно изкуство) в Лондон, откакто английската полиция го предизвести, че съставлява " риск за публичната сигурност ". Той беше поканен поради присъединяване си в документалния филм " Навални ".

„ Не съм осведомен в детайли с информацията, с която разполага полицията в няколко страни в Европа. Факт е, че има интензивно разследване, следствие на опит за нападение ", сподели Грозев пред българската телевизия.

" Самият факт, че даже британската полиция е посъветвала уредниците на събитието БАФТА да не бъда позволен, демонстрира, че има такава справедлива информация ”, добави той.

Грозев е основно настоящо лице в „ Навални “. Филмът е отдаден на съветския опозиционер Алексей Навални и наблюдава следствието на отравянето му през 2020 година Лентата за най-хубав документален филм в неделя.

Тя е номинирана и за „ Оскар ". Пред Нова Грозев сподели, че ще участва на церемонията по връчването на премиите на Академията в Калифорния през март. „ През последните 40-50 години в Съединени американски щати не е имало опити за нападение на съветските служби, до момента в който, за жалост, в Англия имаше сполучливи такива ”, сподели още той.

Грозев е проверяващ публицист в Белингкат. В края на 2022 година беше разгласен за търсене от година, без да бъде конкретизирано закононарушението, в което е обвинен.

Преди дни заяви, че австрийските управляващи са предизвестили Грозев, че наети от Русия убийци го търсят интензивно благодарение на локални сътрудници. В началото на месеца Грозев сподели, че възнамерява да напусне Виена, където живееше от близо 20 години, поради хипотетична опасност за живота му от съветските специфични служби. В момента Грозев се намира в Съединени американски щати.

Сайтът Белингкат е основан през юли 2014 година от английския блогър Елиът Хигинс и е основан в Нидерландия. Той специализира в публицистика, основаваща се на разбор на налични в интернет данни.

Най-известните му следствия са на злополуката в Източна Украйна на самолета, правил полет МН17, при който починаха 298 души през 2014 година, отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал , както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година уеб сайтът се концентрира върху съветската военна експанзия в Украйна.

В изявлението си пред Нова Грозев също по този начин поддържа позицията на Навални за войната в Украйна, оповестена в понеделник в уеб страницата и профилите в обществените мрежи на ограничения от независимост съветски опозиционер.

приканва за връщане към границите на Украйна и Русия от 1991 година Той е оповестен във връзка годишнината от началото на съветската инвазия, която следва на 24 февруари 2022 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР