Политиката на Apple за мобилните приложения изостри вниманието на регулаторите

...
Политиката на Apple за мобилните приложения изостри вниманието на регулаторите
Коментари Харесай

Apple е изправена пред антимонополни разследвания в Европа


Политиката на Apple за мобилните приложения изостри вниманието на регулаторите в Европа (снимка: CC0 Public Domain)

Политиката на Apple за следене посредством приложения от дълго време е подложена на критика от рекламодатели и финансирани от реклами платформи. Но в този момент американската компания е изправена пред антимонополни следствия по същата причина в две европейски страни.

По-специално, Apple е упрекната, че ощетява конкурентни рекламни платформи, с цел да подтиква продажбите на личните си рекламни оферти в онлайн магазина App Store, заяви 9to5Mac.

Преди това Apple позволи на мобилните приложения да употребяват анонимни идентификатори за следене, което разреши на разработчиците да продават персонализирани реклами в своите приложения. Но това се промени с въвеждането на бистрота за следене в приложенията.

Сега разработчиците на приложения би трябвало да изискат позволение от потребителя за събиране на данни. По-голямата част от потребителите дават отговор с „ не ”, след което приложенията не могат да употребяват персонализирани рекламни идентификатори.
още по темата
Рекламодателите и рекламните платформи са изключително недоволни от тази смяна в политиката, която ще докара до загуба на милиарди долари годишно. Собствените приложения на Apple обаче не би трябвало да желаят позволение за следене, което разрешава на производителя на iPhone да събира скъпи данни, които разработчиците на трети страни не могат.

Миналата седмица немският антимонополен орган откри, че това държание прави Apple законна цел за специфични ограничения, ориентирани към попречване на корист с господстващо състояние на пазара.

Франция ще продължи личното си следствие по същия въпрос. Френският антимонополен орган евентуално скоро ще стартира следствие против Apple за недоволства, свързани с измененията от 2021 година в нейната политика за следене посредством приложения.

Френските регулатори възнамеряват да издадат публично „ Изложение на възраженията ” по отношение на откритите доказателства за противозаконни антиконкурентни действия. Жалбата, дала мотив за следствието, е подадена от четири френски рекламни групи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР