Политическата криза в Черна гора може да доведе до формирането

...
Политическата криза в Черна гора може да доведе до формирането
Коментари Харесай

В Украйна се страхуват от троянския кон на Путин в НАТО

Политическата рецесия в Черна гора може да докара до образуването на просръбско и проруско държавно управление, което ще трансформира републиката в " троянски кон " на Москва в НАТО, написа Юрий Панченко, колумнист на украинския вестник " Европейская истина ".

Сега в Народното събрание на тази страна болшинството принадлежи на опозицията на президента Мило Джуканович, политически сили, представляващи сръбското малцинство и застъпващи се за импийчмънт на президента. Самият Джуканович е последовател на европейската интеграция и желае разформироване на Народното събрание.

В същото време Конституционният съд, който би трябвало да бъде съдия в сходни обстановки, не работи, защото за неговото образуване е нужна поддръжката на две трети от депутатите.

В материала се отбелязва, че в обществото е назряло съществено неодобрение от Джуканович, който е на власт повече от 30 години.

Повече от година Черна гора беше ръководена от " държавното управление на апостолите ", наречено по този начин по броя на министрите и поради тяхната лоялност към ползите на Сръбската православна черква. През това време управляващите на процедура стопираха процеса на присъединение към Европейски Съюз и подкопаха доверието на НАТО в страната.

По-късно партията URA напусна обединението и образува държавно управление на малцинството, което разгласи курс към деблокиране на европейската интеграция. През август обаче министър-председателят Дритан Абазович подписа съглашение със Сръбската православна черква, което й подсигурява собствеността върху нейните недвижими парцели и на процедура й даде право на екстериториалност.

„ Заплахата от проруско възмездие за Черна гора още веднъж стана настояща “, уверен е създателят.

Членове на остарялата коалиция сплотиха блока и взеха решение за кандидатурата на нов министър председател. Миодраг Лекич, политик от времето на Югославия, беше номиниран за поста началник на държавното управление. Според публикацията той има антизападни и умерено проруски възгледи. Лекич се разказва като черногорец, само че преди този момент се е противопоставял на независимостта на страната. Той също по този начин не осъди съветската спецоперация в Украйна.

Всичко това стана недопустимо за Джуканович. Той предложи преустановяване на пълномощията на Народното събрание и привикване на предварителни избори. Законодателите отхвърлиха тази самодейност и оповестиха, че президентът е превишил пълномощията си. Депутатите споделят, че имат гласове за импийчмънт на Джуканович. Така обстановката замря.

Въпреки това вероятността от импийчмънт е дребна. Тази стъпка би трябвало да бъде предшествана от решение на Конституционния съд, което към момента не действа, заради което всяко решение на Народното събрание ще бъде алегорично и няма да докара до оставка на сегашния държавен глава.

Освен това през октомври ще се проведат локални избори в най-големите градове на Черна гора - Будва, Бар и столицата Подгорица. От техните резултати значително зависи изходът от политическата рецесия в републиката, обобщава създателят на публикацията.

В същото време обаче през днешния ден стана известно, че черногорските управляващи са признали шестима дипломати от съветското посолство за личност нон грата, заяви външното министерство на страната в Twitter.

„ Министерство на външните работи афишира шестима дипломати от посолството на Руската федерация, упълномощени в Черна гора, за персони нон грата по отношение на дейности, противоречащи на Виенската спогодба за дипломатическите връзки и взаимното почитание сред двете страни “, се споделя в обявата.

Руското външно министерство, от своя страна акцентира, че Москва ще даде подобаващ отговор на експулсирането на дипломати.

Премиерът на Черна гора Дритан Абазович в четвъртък удостовери задържанията и обиските в светлината на известия в медиите за акция за битка с шпионажа в републиката. Изданието Vijesti заяви, базирайки се на неназовани източници, че в четвъртък в Подгорица са били разпознати няколко локални жители, за които се подозира, че работят за съветското разузнаване.

Впоследствие от спецпрокуратурата отхвърлиха информацията за арестувани. Според Вукас Радонич, представител на ведомството, " претърсвания се правят в няколко обекта по съмнение за основаване на незаконна организация и шпионаж ".

Шефът на Министерството на вътрешните работи на Черна гора Филип Аджич и министърът на защитата Рашко Коневич на съвещание на кабинета на министрите в оставка спориха по тематиката за обиските и задържанията на жители, само че не разкриха имена, длъжности и детайлности. По-рано ръководителят на държавното управление сподели, че това е акция, която се организира в съдействие с интернационалните сътрудници, чиято цел е да отбрани националните ползи на републиката.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР