Подобно на Китай, няколко европейски държави наблюдават нарастващи случаи на

...
Подобно на Китай, няколко европейски държави наблюдават нарастващи случаи на
Коментари Харесай

Китайската детска пневмония е вече в Европа

Подобно на Китай, няколко европейски страни следят възходящи случаи на микоплазмена пневмония, заяви " Евронюз ". Инфекциите се предизвикват от Mycoplasma pneumoniae - бактерия, която може да аргументи както леки респираторни инфекции, по този начин и тежка пневмония. Този тип пневмония е изключително изразена при децата и може да доближи до 30-50% от случаите на инфекциите с пневмония по данните на френската здравна организация. Заболяването е рисково и за хора над 65 година, както и за тези с отслабена имунна система.

Китайска връзка

В края на ноември Световната здравна организация изиска спомагателна информация от Китай поради нарасналата заболеваемост измежду децата, засягаща региони най-вече в северната част на страната, само че също по този начин и в столицата Пекин. Тогава от медиите стана ясно, че хиляди деца чакат с родителите си пред претъпкани педиатрични лечебни заведения за обзор.

В отговора си китайските управляващи увериха здравната организация на Организация на обединените нации, че въпреки мощно увеличената заболеваемост, не става дума за нов патоген, а за към този момент познати причинители на респираторни инфекции, най-вече грип, микоплазмена пневмония, респираторен синцитиален вирус и COVID-19.

Според тях повода за епидемиологичното разпространяване са свалените след пандемията ограничавания за пътешестване и срещи, както и захлаждането на времето.

Успокоена от данните, пристигнали от Пекин, Световната здравна организация не издаде рекомендации за взимане на противоепидемични ограничения като се изключи нормалните за изолираност при заболяване, персонална хигиена и носене на маски по избор.

Къде е в този момент епидемията в Европа?

До момента шест страни в Европа са докладвали за увеличение на този тип бактериални инфекции, като Франция и Дания към този момент оповестиха епидемиологично разпространяване на заразяването, защото при тестване микоплазмената пневмония се открива при повече от 10% от случаите.

Миналият месец английското здравно списание " Лансет " заяви за увеличение на случаите на микоплазмена пневмония, най-много в Европа и в Азия, въз основа на наблюдаване в 24 страни сред април и септември 2023 година Най-често такива инфекции са докладвани в Европа в Дания, Швеция, Швейцария и в Уелс.

Какви са признаците?

Най-често става въпрос за грипоподобни признаци, със мощно изразена кашлица, отмалялост и главоболие. Те се проточват във времето по-дълго от нормалните респираторни инфекции.

В същото време в огромна част от случаите болестта протича без значими затруднения и разрешава следването на нормалните ежедневни действия, написа " Евронюз ".
Лекарите назовават болестта " атипична пневмония " и го окачествяват като лека белодробна зараза, причинявана от бактерии, вируси или гъбични плесени. Обичайно то минава с възпалено гърло, кихане, кашлица, главоболие, леки тресчица, само че без повишение на температурата. Лечението включва антибиотици и медикаменти за признаците, които се продават в аптеките без рецепта.

Защо случаите нарастват в този момент?

Според инфекционистите развиването на пневмониите и респираторните вируси може да е по-интензивно от нормалното, защото след COVID-19, когато множеството хора си стояха вкъщи, имунитетът към техните причинители е намалял. Но това не е нова наклонност. Датските здравни управляващи следят " доста повече случаи от нормално " на инфекциите с микоплазмена пневмония от лятото.

Във Франция се оповестява за " необикновени нараствания " на респираторните инфекции, породени от бактерията, и нараснала циркулация спрямо 2019 година и 2022 година

Нидерландия също заяви за увеличение на случаите на пневмония, като институтът за публично здраве RIVM е представен в " Евронюз " да показва, че заболеваемостта е изключително типична за деца сред 5 и 14 години.

Друга доктрина се основава на мнението, че известното закъснение по отношение на възобновяване на грипните и сходни инфекции след приключването на пандемията се дължи на по-дългия инкубационен интервал на микоплазмената пневмония. Според статистиката на датското опазване на здравето епидемии от микоплазмена пневмония в предишното са се случвали почти на всеки четири години, като последната е била през 2015 - 2018 година Засега Копенхаген не счита, че би трябвало да се подхващат по-специфични ограничения, защото микоплазмата нормално е заболяване, което визира деца или възпитаници и в общия случай лекуването не постанова влизане в болница.

Българските здравни управляващи не споделят обществено информация за разпространяването и за заболеваемостта от микоплазмена пневмония на територията на страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР