Подкрепата на България за влизането на Северна Македония в ЕС

...
Подкрепата на България за влизането на Северна Македония в ЕС
Коментари Харесай

България има задължителни условия към Скопие, но ще позволи старт на преговори за влизане в ЕС

Подкрепата на България за влизането на Северна Македония в Европейски Съюз и в НАТО в никакъв случай не е била безусловна. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева в предаването „ Лице в лице ” на bTV.
Тя припомня, че идващият вторник (15 октомври) има Европейски съвет на външните министри и че България има позиция – че страната ни ще поддържа започването на договаряния със Северна Македония, само че единствено при доста безапелационни условия – преустановяване на всевъзможни искания на Скопие за каквито и да е македонски малцинства в България, изтриване на табели от идеология на ненавист към България (например " български фашистки окупатори " ), прекъсване на държавното финансиране на организации, водещи антибългарски акции, смяна на наличието в учебниците според постигнатото единодушие в общата комисия по историческите въпроси по Договора за добросъседство.
" Никога няма да затворят 35 глава, в случай че не изпълнят всичко това ", сподели Захариева. Тя съобщи, че България ще желае главата да бъде отворена първа в преговорния развой, а да бъде затворена последна – тъй като осъществяването на изискванията лишава време. " Имаме условия и по връзки на езика, в детайли е написано ", добави външният министър. И сподели, че по тази причина в този момент било по-добре Северна Македония да стартира договаряния за влизане в Европейски Съюз. Това обаче не било легитимиране на югославската тоталитарна идеология, по думите ѝ, откакто беше напомнено, че Гърция години наред имаше друга позиция и я промени чак след подробния Договор от Преспа.
Външният ни министър приказва и за Пламен Георгиев и назначението му като консул във Валенсия. Той приказва британски и съветски език, няма обвързване да приказва езика на приемащата страна, сподели тя и удостовери думите на Бойко Борисов, че на някогашния началник на КПКОНПИ му е било сложено изискване да бутне терасата си, с цел да иде във Валенсия. " Испания даде много бързо единодушие за назначението на Георгиев – какво написа някой..., ние работим с формалните управляващи ", акцентира Захариева.
Случаят " Полфрийман "
Временно ръководещият на австралийското посолство в Гърция е в България и имаше срещи с основния прокурор, с правосъдния министър. Това е консулски и правосъден проблем, правосъдните процедури още не са завършили. Мисля, че от 2011 година Джок Полфрийман има възбрана да напуща България, чака се правосъдното решение. Това съобщи Захариева по нашумелия случай.
Припомняме, че съгласно Софийския градски съд (СГС) е юридически парадокс Полфрийман да има възбрана, тъй като тя е наложена с влизането в действие на присъдата, а откакто към този момент е пуснат предварително, то възбраната отпада.
Външният ни министър призна, че се е срещнала с австралийската си колежка Марис Пейн по време на последната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации и, че не е правилно, че има дипломатическо напрежение с Канбера. Предполагам, че Полфрийман има паспорт, Австралия го издава, не България, добави Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР