Подкрепа за Украйна на всяка стъпка по пътя й към

...
Подкрепа за Украйна на всяка стъпка по пътя й към
Коментари Харесай

От нашия пратеник в Киев: ЕС обеща подкрепа на Украйна на всяка стъпка по пътя ѝ към членството

Подкрепа за Украйна на всяка стъпка по пътя й към участие в Европейския съюз - това е обещанието на 27 - те, обещано в Киев на първата по рода си среща на върха, извършена във военна зона. Преди началото на съвещанието, сирените за въздушна паника огласиха Киев и водачите са били отведени в бомбоубежище. Киев не получи отговор по кое време ще стартират договарянията за присъединение към съюз. В срещата участваха ръководителите на Еврокомисията и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и президентът Володимир Зеленски.

Българска национална телевизия е единствената българска медия със специфичен делегат в Киев. Десислава Апостолова наблюдава срещата.

Тя предава от " Майдана " - площада на независимостта в Киев.

Срещата на върха Европейски Съюз - Украйна не даде отговори, които Киев очакваше от Европейски Съюз. Президентът Зеленски се надяваше още тази година Украйна да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

В заключенията от срещата на върха обаче съответни обещания от страна на Европейски Съюз няма. В тях се споделя, че Брюксел ще продължи да поддържа Киев и предлага съдействие в разнообразни области, както и това Украйна да взе участие в разнообразни европейски стратегии, които са предопределени единствено за страните - членки на Европейски Съюз. Очаква се също Украйна да стане част от европейското роуминг пространство.



" Сега, съвсем година след началото на пълномащабната война организирахме доста ползотворна среща Украйна-ЕС, която ясно потвърждава, че украинците и европейците не могат да бъдат покорени от Русия. Станахме по-силни - и Украйна, и Европа. Защото работим дружно, в името на сигурността и свободата. Срещите през вчерашния ден и през днешния ден демонстрираха, че нашата интеграция е необратима и има цялостната поддръжка от Европа. Тази година можем да продължим и да ускорим интеграционните процеси - и това беше една от тематиките през днешния ден. И съм доста признателен на нашите другари - господин Мишел, госпожа Фон Дер Лайен и господин Борел за техния персонален принос - и за поддръжката за Украйна на по пътя ѝ към участието в Европейски Съюз ", сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски.

" Няма строго открити периоди, само че има цели - да вземем за пример - промени, и възстановяване на обстановката в страната - претендент, с цел да достигнем до стадия на договаряния за присъединение и самото приемане. Вашата увереност да продължавате напред е впечатляваща. Правите значими стъпки, с цел да отговорите на рекомендации и вършиме това, до момента в който се борите с агресор. Ако се нуждаете от доказателство, че Русия търпи огромни стратегически провали, а Украйна устоява и върви по пътя към участие в Европейски Съюз, фактът, че ние сме тук за тази среща, ето нашето наличие тук във военна зона приказва повече от хиляди думи ", сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

" Ще бъдем компактно до вас, с цел да изградите още веднъж съвременна, просперираща Украйна, твърдо стъпила на нашата общ европейски път. Защото не може да има сигурна и самостоятелна Европа без сигурна и самостоятелна Украйна. Украйна е Европейският съюз. Европейският съюз е Украйна ", сподели Шарл Мишел, ръководител на Съвета на Европа.

Фон дер Лайен и Мишел се ангажираха да спомагат за това замразените активи на съветските банки, които бяха обект на глобите, да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна.



Изключителни са ограниченията за сигурност на срещата на върха. На публицистите не беше позволено даже да употребяват своите телефони и компютри в наличието на президента Зеленски, само че украинските управляващи доста държаха тази среща на върха да бъде точно тук, в Киев, с цел да покажат, че с изключение на, че водят война, работят и по това да отговорят час по-скоро на условията на Брюксел да станат член на Европейски Съюз.



Снимки: БГНЕС, Българска национална телевизия

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР