По-зелен и по-устойчив Европейски съюз. Европейската комисия предложи днес огромен

...
По-зелен и по-устойчив Европейски съюз. Европейската комисия предложи днес огромен
Коментари Харесай

Пет неща, които трябва да знаете за плановете на Брюксел за климата

По-зелен и по-устойчив Европейски съюз . Европейската комисия предложи през днешния ден голям пакет, съдържащ най-малко дузина нови и ревизирани закони за стягане на климатичните правила на Общността, осведоми ДПА.

Европейски Съюз желае да понижи излъчванията с 55% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година Комисията ще показа своята визия за това по какъв начин да се реализира това в подробни проекти.

Със стотици, в случай че не хиляди страници законодателни оферти, какви са основните детайли на проектите на Европейската комисия под наслов " Подготвени за 55%?

1. Затягане на системата за търговия с излъчвания

Съгласно актуалната система за търговия с излъчвания, огромните замърсители - като електроцентралите и индустрията - би трябвало да купуват разрешителни за излъчванията, които създават. Безплатните разрешителни обаче забавят намаляването на излъчванията в някои браншове. Комисията търси преустрояване на разпоредбите. Основните въпроси, на които ще би трябвало да отговори в сряда, са дали и по кое време ще изчезне схемата за свободни излъчвания и дали ще разшири схемата и върху други браншове, като автомобилния превоз и морския бранш.

2. Въглероден налог на границата на Европейския съюз

Ключов детайл на FitFor55 е може би също толкоз неловко нареченият механизъм за контролиране на въглеродните граници (CBAM), прочут като налог върху границата с въглерод. По създание това е данък върху артикули с отпечатъци с високи излъчвания, импортирани в Европейски Съюз. Това може да значи сила, стомана или алуминий.

Идеята е да се избегне насочването на промишлеността към страни с по-ниски стандарти и да се предотврати наводняването на единния пазар на по-евтини, само че по-малко екологични артикули отвън Европейски Съюз, постоянно наричани приключване на въглерод. Търговските сътрудници може да се тормозят, че проектът се прокрадва с протекционизъм, до момента в който бизнес ползите се притесняват от увеличени разноски, които предизвестяват, че могат да бъдат трансферирани на потребителите.

3. Край на моторите с вътрешно горене?

Като главен замърсител в блока, автомобилната промишленост се чака да бъде подложена на непоколебим надзор в сряда. Според приключване на предложенията комисията може да упорства производителите на коли да понижат излъчванията за нови транспортни средства с 50% - или даже по-високи - вместо сегашните 37,5% до 2030 година Тя може също да предложи всички нови коли да без излъчвания до 2035 година, дейно забраняващи обичайните мотори с вътрешно горене, които разчитат на бензин или дизел, съгласно известия в медиите.

4. Повече възобновима сила

За да направи енергийното ползване на блока по-устойчиво и удобно за климата, комисията желае повече възобновими енергийни източници в енергийния микс. В момента Европейски Съюз се стреми 32 % от силата си да се доставя от възобновими източници. В сряда се чака комисията да увеличи тази цел с най-малко няколко процентни пункта.

5. Кога новите правила ще влязат в действие?

Зависи. 27-те страни от Европейски Съюз към момента би трябвало да одобрят новите закони - развой, който може да отнеме месеци или даже години. За да се даде изясненост на промишлеността да възнамерява бъдещи промени обаче, държавните управления евентуално ще желаят да циментират доста правила допустимо най-скоро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР