По време на разкопки на територията на Южна Корея учени

...
По време на разкопки на територията на Южна Корея учени
Коментари Харесай

В Корея откриха древен гроб на жена със странно издължен череп

По време на разкопки на територията на Южна Корея учени са разкрили антична гробница, в която са открити останките на жена с извънредно продължен череп. За откритието оповестяват PLoS One и Live Science.

Гробницата е датирана към епохата на царството на Сила (57 година пр.н.е. – 935 г.). Въпреки мощното въздействие на този интервал върху модерната просвета на Република Корея , учените рядко са попадали на човешки остатъци от това време. През 2013 година археолозите са имали повече шанс: по време на разкопки на територията на Гуенгджу (древната столица на Сила) в един от ковчезите те са разкрили костите на дами на междинна възраст в съвършено положение.
Анализ на въглеродните изотопи в костите демонстрира, че дамата приживе е била на строга вегетарианска диета, в сходство с условията на будистката религия. Получавала е скъпите за здравето калории главно от ориз.

От фрагменти на черепа учените са съумели да реконструират чертите на лицето и формата на главата на дамата. Първоначално учените стигнали до извода, че главата на дамата е целеустремено деформирана в детството. Такива ритуали са нещо всекидневно за това време в доста точки на света, в това число в Сила.

Тази догадка обаче била изключена от археолозите след това, тъй като при целеустремено изкривяване на главата процесът води до изглаждане на костта в основата на черепа. Това изискване не е на разположение при дамата от Сила, което значи че продълговатият й череп се е образувал по натурален път . Учените обаче не са в положение да кажат по какъв начин е станало това или да дадат някакво разумно пояснение.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР