По случай 130-ата годишнина от рождението на ген.-полк. проф. Иван

...
По случай 130-ата годишнина от рождението на ген.-полк. проф. Иван
Коментари Харесай

Възстановиха паметника на ген.-полк. проф. Иван Кинов в Лютиброд

По случай 130-ата годишнина от рождението на ген.-полк. проф. Иван Кинов (1893-1967 г.) в родното му село Лютиброд, община Мездра възвърнаха бюст-паметник на видния български боен и политически деятел.

Новият монумент е направен от варовик от врачанските каменоделци Борис и Васил Цекови със средства от дарения на публични организации, институции, компании и жители (б. а. остарелият бюст-паметник на ген. Кинов от бронз и сив гранит, дело на скулптора проф. Иван Фунев и на арх. Иван Драганов, открит през 1970 година, беше откраднат преди години от незнайни лица).

Да почетат паметта и делото на някогашния шеф на Генералния щаб на Българската войска, заместник-министър на защитата и шеф на Военна академия „ Г. С. Раковски “ пристигнаха голям брой поданици и посетители на Лютиброд от цялата страна. Сред тях бяха дъщерята на ген. Кинов Лидия Кинова, някогашният шеф на Генералния щаб на Българската войска ген. Михо Михов, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, ръководителят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса (СОСЗР) ген. Запрян Стойков, ръководителят на Национална асоциация „ Сигурност “ и зам.-председател на СОСЗР полк. Чавдар Петров, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) полк. Петър Пандурски, ръководителят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий и ръководителят на Клуб „ Военни моряци “ към СОСЗР контраадмирал Петър Странчевски.

Бюст-паметникът на ген.-полк. проф. Иван Кинов беше публично открит от Лидия Кинова и от ген. Михо Михов. В ритуала взе участие представителна рота военнослужещи от Военно формирование 54 990 - Враца с пълководец подп. Симеон Гаджев.

Слова произнесоха ген. Михов, Лидия Кинова, контраадмирал Петър Странчевски и кметът на Мездра Иван Аспарухов, който благодари на членовете на Инициативния комитет и на донорите за възобновяване на паметника.

Кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев прочете приветствен адрес от Президента на Република България Румен Радев. Поздравителни адреси изпратиха също министърът на защитата, министърът на вътрешните работи, началникът на Военна академия „ Г. С. Раковски “ и други



По време на събитието беше огласена заповед на ръководителя на СВВБ доцент доктор Иван Сечанов за почитане на инж. Лъчезар Генов, ръководител на Областната организация на СВВБ - Враца, с Награден знак „ За благодарност “, а журналистът Кирил Радовенски прочете своето есе „ Мирно пред генерала “, отличено с първа премия в литературния конкурс, проведен от Граждански предприемчив комитет и от НЧ „ Колката “ - с. Лютиброд във връзка 130 години от рождението на ген. Кинов.

Тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника и с приветствена стратегия на Женски национален хор към лютибродското читалище и на Средношколски танцов състав от НЧ „ Просвета 1925 “ - гр. Мездра.

 Кирил Радовенски, фотоси: Николай Белалов
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР