По-рано днес министърът на здравеопазването на Южна Корея обяви, че

...
По-рано днес министърът на здравеопазването на Южна Корея обяви, че
Коментари Харесай

Южна Корея ще започне съдебни действия срещу протестиращите лекари

По-рано през днешния ден министърът на опазването на здравето на Южна Корея разгласи, че управляващите ще стартират да инспектират лечебни заведения , с цел да подхващат правни дейности против стажант-лекарите , които са пренебрегнали ултиматума за преустановяване на митинга, проведен поради проектите на държавното управление да усили приема в медицинските образователни заведения, заяви „ Reuters “.

От 20 февруари насам към 9000 младши лекари и стажанти , или просто казано към 70% от общия брой лекари в страната, са напуснали работните си места, което е довело до анулацията на някои интервенции и лечения, както и до несъразмерното натоварване на незабавните отделения.

Неотдавна държавното управление предизвести протестиращите медици, че в случай че не се върнат на работа до края на предишния месец, са застрашени от налагане на административни и правосъдни наказания , в това число лишаване на медицинските им лицензи, санкции или даже отнемане от независимост.

„ От през днешния ден планираме да проведем инспекции на място, с цел да потвърдим кои са лекарите, които не са се върнали на работа, както и да предприемем дейности според закона и правилото без изключение. Моля, имайте поради, че лекарите, които не са се завърнали на работните си места, могат да се сблъскат със съществени проблеми в персоналната си кариера “, съобщи министърът на опазването на здравето Чо Кьо-Хон по време на брифинг, излъчен по малкия екран. Той посочи още, че за протестиращите лекари, които избрали да се върнат на работа, държавното управление ще вземе поради смекчаващите виновността условия .

По-късно заместник-министърът на опазването на здравето Пак Мин-Су съобщи, че държавното управление ще предприеме стъпки за краткотрайно преустановяване на медицинските лицензи на към 7000 стажант-лекари, които са напуснали работа без разрешение.

Пациенти пред огромна болница в Сеул споделиха пред „ Reuters “, че са обезпокоени от отрицателните последствия от протичащото се и приканиха за договаряния, които да обезпечат бързо решение.

„ Лекарите би трябвало първо да се върнат на работа и да успокоят пациентите и техните фамилии, а по-късно да водят разговор с държавното управление, “, твърди пациентка, която уточни единствено семейството си като Сонг.

Световната здравна асоциация , група, представляваща лекарите в международен мащаб, разгласи в свое изказване през вчерашния ден, че „ изрично осъжда дейностите на корейското държавно управление, което се пробва да заглуши гласовете на определените водачи на Корейската здравна асоциация “, и добави, че удостоверява правото на лекарите на групови дейности, в това число стачки.

Младите лекари, които стачкуват, настояват, че държавното управление би трябвало първо да се заеме с преразглеждане на заплащането и изискванията им на труд , преди да се опита да усили броя на лекарите в страната. В отговор на това държавното управление упорства, че проектът за увеличение на броя на студентите, одобрявани в медицинските учебни заведения, с 2000 души от академичната 2025 година е нужен , поради бързо застаряващото обитаеми е с едно от най-ниските съотношения сред броя на лекарите и пациентите в развитите стопански системи – 2,6 лекари се падат на 1000 души.

Планът за увеличение на приема в медицинските учебни заведения се радва на поддръжка измежду обществеността в страната, като към 76 % от интервюираните го поддържат, без значение от политическата си принадлежност, сочи неотдавнашно изследване на „ Gallup “. Някои критици обаче упрекват държавното управление на президента Юн Сук Йол , че не се е съветвало задоволително по въпроса и се впуска в сходни кавги преди парламентарните избори през април.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР