По инициатива на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки български училища

...
По инициатива на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки български училища
Коментари Харесай

„Чиста памет“: ВМРО подарява портрети на бележити българи на училищата ни зад граница

По самодейност на евродепутата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки български учебни заведения зад граница ще получат като подарък портрети на български държавници, книжовници и революционери. Това е част от дългогодишната акция „ Чиста памет “, посредством която членовете и симпатизантите на Вътрешна македонска революционна организация се грижат за знаците на българската нация – монументи, учебни заведения, читалища в страната и чужбина.

Картините са дело на надарения художник Васил Горанов, който безкористно позволява да бъдат употребявани за патриотичната самодейност. Ликовете на портретите, които ще бъдат дарявани гратис, са на хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум, Княз Борис I и княгиня Мария, цар Симеон, цар Самуил, цар Калоян и Целгуба, цар Иван Шишман.

Родолюбивата акция ще се осъществя в няколко стадия. От през днешния ден стартира и първият - ще бъдат изпратени творбите до българските учебни заведения в Австрия, Испания, Италия, Ирландия, Кипър, Молдова, Холандия, Англия, Португалия, Русия, Сърбия, Украйна, Франция и Чехия. В идващите седмици и месеци самодейността ще продължи с цялостна мощ както в учебните заведения в България, по този начин и в чужбина.

Стимулът за тази самодейност, част от младежката акция „ Чиста памет “, е обвързвана с потребността от нови портрети на бележити българи, които да намерят своето място в българските просветителни и културни институции в България и зад граница, показа Джамбазки.

Ето и обръщението на българския евродепутат за началото на самодейността:

Уважаеми сънародници,

Още от времената на Златния век, а след това и на Възраждането, българският дух се е крепял върху институцията на българското учебно заведение и върху националното ни схващане за това какъв брой е значимо да запазим своите книжовност, език и просвета. Дори в най-тежките времена постоянно е имало будни и родолюбиви българи, които са пазили писмените ни обичаи и са поддържали и развивали българското обучение.

В наши дни, уверен съм, това продължава. Свидетелство са напъните на хиляди българи в страната и зад граница, които не престават да развиват и пазят езика, традициите и българската ни еднаквост. Основна опора, несъмнено, е историческата ни памет.

Ето за какво с мои съидейници продължаваме нашата дългогодишна самодейност „ Чиста памет “. Тя е отдадена на запазване и разпространение на българското историческо и културно завещание. Като част от тази общобългарска предприемчивост започваме и разпространението на потрети на бележити персони от нашата история - царе, книжовници, просветители, държавници. Решихме да предприемем тази стъпка, защото при многочислените ни срещи с наши сънародници в България и зад граница този въпрос неведнъж е бил дискутиран.

Започваме с българските учебни заведения. В идващите месеци хиляди портрети на български дейци ще бъдат подарени, тъй като пазейки загатна и облика на нашите национални водачи, ние ще запазим и личния си дух. Ще запазим българската си еднаквост и ще предадем на идващите генерации завета да съхраняват българската история и просвета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР