По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К:Свят | САЩ и Европа са разделени за бъдещето на Кристалина Георгиева; Поляците подкрепят с протести членството в ЕС

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете тук. Подбрани пазарни и бизнес вести - тук. Разделението за бъдещето на Кристалина Георгиева засенчва годишната среща на МВФ и Световната банка
Какво се случва? Разделението сред Съединени американски щати и Европа за това дали Кристалина Георгиева да остане на поста си като ръководещ шеф на МВФ може да засенчи започващите през днешния ден годишни срещи на фонда и Световната банка. Според източници на Financial Times в разногласието са се оформили два лагера - на Съединени американски щати и Япония (с двата най-големи дяла от гласовете в МВФ), които са за отдръпването на Георгиева, и на Франция (която я предложи преди две години), Германия, Англия и Италия, които са склонни да я запазят на поста. Позицията на Георгиева е подложена на напън, защото предишния месец тя беше упрекната в манипулиране на данни в ранглиста в интерес на Китай, когато е била на управителен пост в Световната банка. Въпреки поредицата маратонски срещи през последните дни, бордът на фонда към момента не е постигнал консенсус. В изказване, оповестено късно в неделя след спомагателни срещи с представители на адвокатската адвокатска фирма WilmerHale и Георгиева, МВФ съобщи, че бордът е постигнал " спомагателен забележителен прогрес " в оценката на обстановката и ще вземе решение " доста скоро ".

Защо това е значимо? Бивш началник на едно от поделенията във фонда разяснява за английското издание, че различията в борда към този момент са отслабили способността на Кристалина Георгиева да води институцията и са я оставили съвсем без други възможности на това да бъде заменена. " Подобно намерено разделяне и поддръжка, която в най-хубавия случай е с сдържан възторг за нея, рискува да ограничи успеваемостта на институцията - както на препоръките за политики, които тя дава, по този начин и за достоверността на анализите ", добавя източникът. Критици настояват от началото на абсурда поради външен отчет, поръчан от Световната банка за класацията Doing Business, че се подронва способността и на банката, и на МВФ да прокарват промени за стопански напредък и искрено и с причини да приказват с държавните управления. Привържениците на Георгиева показват интензивността ѝ да се помогне на по-бедните страни да преминат през рецесията, провокирана от пандемията, и да се възстановят след нея, да се бори за климатични политики и тъждество сред половете.
Поляците поддържат с митинги участието в Европейски Съюз
Какво се случи? В над 100 града в Полша жителите демонстрираха в поддръжка на участието на страната в Европейския съюз. Това стана, откакто в четвъртък полският Конституционен съд реши, че елементи от европейското право са несъвместими с конституцията на страната и това провокира опасения, че Полша може да напусне блока. Политици от целия Европейски Съюз обявиха, че са смаяни от това решение, което подкопава правния дирек, на който се крепи 27-членният съюз. В петък полският министър председател Матеуш Моравецки от ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " увери, че страната му желае да остане част от съюза.

Защо това е значимо? Политиката на " Право и правдивост " заплашва бъдещето на Полша в Европа, предизвести на митинга във Варшава водачът на главната опозиционна мощ - демократичната партия " Гражданска платформа ", Доналд Туск. Десните популистки държавни управления в Полша и Унгария са във все по-обтегнати връзки с Европейската комисия поради въпроси, вариращи от правата на хората с нетрадиционна полова ориентировка до независимостта на правосъдната система.
Започна европейската седмица на градовете
Европейската седмица на градовете и районите беше открита през днешния ден от комисаря по районна политика Елиза Ферейра (). Целта на събитието е да събере на едно място над хиляда представители на локалното ръководство от всички райони на Европейски Съюз, които в поредност от събития да споделят своите визии и потребности за кохезионната политика пред европейските политици. Председателят на Комитета на районите Апостолос Цицикостас, който е и уредник на събитието, показа, че съгласно изследване на " Барометър ", пандемията е нараснала със 125 милиарда евро разноските и е понижила с 55 милиарда приходите в районите на Европейски Съюз. Немалка част от държавните управления не са съветвали районните управляващи, преди да подадат проектите си за идващия програмен интервал. Комисарят по районна политика Елиза Ферейра добави, че с изключение на проектите за възобновяване и резистентност, новият инструмент ReactEU прибавя 50 милиарда евро към кохезионните фондове, по които към този момент има утвърдени заплащания.
Цитат на деня " Продължаваме да се нуждаем от съветски газ и евентуално ще са нужни спомагателни количества към контрактуваните. "
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността
Още значими вести от света
Високопоставени делегации на Съединени американски щати и талибаните се срещнаха в катарската столица Доха, а представителят на Държавния департамент Нед Прайс ги Американската страна повторила позицията си, че новите афганистански управници ще бъдат оценени по своите дейности, а освен по думите си.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Промишленост 1 Градове 2 Медиа и реклама 3 Промишленост 1 Коментари и разбори 2 Градове 3 Промишленост
Италия облекчи рестриктивните мерки за визити на културни и спортни събития. От през днешния ден кината, театрите и концертните зали могат да бъдат запълнени до 100%, при позволени до момента 50%. Максималният брой фенове в спорта на закрито става 60%, а навън - 75%. Това се случва, откакто държавното управление вкара имунизационни документи за работа,

поради високите цени на газа, съобщи министърът на бизнеса Квази Квартенг. Според него обстановката с тези компании е сериозна.
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете тук. Подбрани пазарни и бизнес вести - тук. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР