Плавният енергиен преход е важен елемент от Териториалните планове за

...
Плавният енергиен преход е важен елемент от Териториалните планове за
Коментари Харесай

Работещите, особено в енергийния сектор, са огромен капитал на региона и грижата за тях е приоритет, бе един от основните акценти на срещата в Кюстендил

Плавният енергиен преход е значим детайл от Териториалните проекти за обективен преход и грижата за засегнатите от този преход е главен приоритет. Това сподели заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов при разискването на териториалния проект за обективен преход на област Kюстендил.



В полемиката участваха и зам.–министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева, заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и зам.-областният шеф на Кюстендил Кристиян Иванчов, народни представители, представители на синдикални, еко и работодателски организации, локалната власт и други заинтригувани страни. Гости на полемиката бяха също кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев и заместник-кметът Радмила Рангелова, както и заместник-кметът на община Бобов дол Детелина Борисова.

„ Ключовото за нас е да има проект,който би трябвало да оказва помощ на предприемчивите хора да осъществят капацитета на района “, съобщи при откриването на срещата кмета Петър Паунов.

„ Важно е Кюстендил и Перник пазиме ползите на всички,както и на сътрудниците от Стара Загора. Трябва да се откри компесационен механизъм за помощите за бизнеса, знаете какъв брой е тежко. Интерес провокират няколко оферти като Държавно сдружение за преработка на въглищните райони, точно основаване на нова конструкция, която да рекултивира цели райони, дали ще бъде готова, от къде ще пристигна потенциала и технологиите и техниката,и дали ще се оправят в точния момент, тъй като от дългогодишния ни опит знаем, че е нужна еластичност, ние сме хора, които работим на терен и предприемчивостта е извънредно значимо нещо. Доколко се дублират функционалностите на Агенция за районно развиване с Регионалния център за професионално образование, въобще основаването на нови държавни структури дали би облекчило този обективен преход, до каква степен имаме ясни концепции и дали няма де се задръстим във формалности, квоти и назначения, които биха препятствали. Ключовото за нас е да има проект,който би трябвало да оказва помощ на предприемчивите хора да осъществят капацитета на района “, съобщи Паунов.

Събитието е част от взаимната осведомителна акция на МЕ и Министерство на регионалното развитие със заинтригуваните страни за дискутиране на вероятностите пред енергийната промяна на въглищните райони в страната. Срещите по места са с фокус върху опциите за поддръжка по стратегия " Развитие на районите 2021 – 2027 " и Фонда за обективен преход.

Плановете обрисуват визията за равномерен преход на трите въглищни района в страната и са основно изискване районите да се възползват от 1.15 милиарда евро в поддръжка на своята промяна към стабилно нисковъглеродно произвеждане.

Акцент в границите на полемиката бяха ограниченията за икономическа промяна на област Кюстендил като един от трите въглищни района в страната. По думите на заместник-министър Красимир Ненов, плануванаъа огромна рекултивация на мините и новите стопански действия са причина за основаване на качествена и трайна претовареност. Планът за обективен преход няма за цел затваряне на обекти, а вложения в нови екологосъобразни производства и по-добро бъдеще за засегнатите въглищни райони, бе очебийно още по време на полемиката.

Фокус беше подложен и върху използването на ограничения за декарбонизация, основаване на съответна организация за екологосъобразно териториално ръководство, поетапно привличане на заети в нови промишлености и действия, както и взаимни научноизследователски и развойни действия сред университетските среди и бизнеса.

В изявлението си заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева подчертава, че най-ценният запас са хората и тяхното привличане е от изключителна значимост. " Трябва да стъпим на локалния капацитет и това можем да създадем единствено с открит разговор ", акцентира още тя. Заместник-министър Бонева осведоми, че област Кюстендил ще има достъп до над 240 млн. лева, които да се употребяват за подкрепяне на стопанската система, за квалификацията и преквалификацията на фрагменти, както и за екологични ограничения, свързани с енергийна успеваемост на здания. Регионът има капацитет за развиване на туризма, културно-историческото завещание и разнообразни креативен промишлености.

В рамките на полемиката Красимир Ненов открои Топлоелектрическа централа Бобов дол като значима мощ, която подсигурява стабилността на електроенергийната система на страната. Близостта на централата до София също е от основно значение за стабилната работа на системата.

Информационната акция на Министерството на енергетиката и Министерството на районното развиване и благоустройството ще продължи с полемика със заинтригуваните страни и в Стара Загора.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР