Пламен Георгиев © Надежда Чипева Още по темата Хоп и

...
Пламен Георгиев © Надежда Чипева Още по темата Хоп и
Коментари Харесай

Сигнал до прокуратурата да провери защо КОНПИ е оневинила издирваната Вон Месинг

Пламен Георгиев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Хоп и още един основен прокурор

Предизвестеният избор на ръководител на антикорупционната комисия навлезе във заключителен стадий
2 мар 2018
Щастливата история на Елена декор Месинг

Или по какъв начин Комисията за лишаване на нелегално имущество и Пламен Георгиев се пробваха да подарят 23 млн. лева на съветската мафия
23 фев 2018
Съдът разгласи за общодържавно търсене подсъдима за пране на 1 милиарда евро

Рускинята Елизабет Вон Месинг се пробвала да излезе в чужбина с записка от умрял доктор
8 фев 2018 Антикорупционният фонд разгласи, че е сезирал прокуратурата за обстоятелствата към прекъснато през 2015 година произвеждане на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) против финландската гражданка от съветски генезис Елизабет Елена вон Месинг, подсъдима по най-голямото дело за пране на пари в България - на 1.6 милиарда лв., минали от Санкт Петербург през София, с цел да тръгнат по целия свят. С преустановяване на производството преди две години е вдигнат и запорът върху активите на Вон Месинг, сред които са 23 милиона лв. в банкови сметки, дружествени дялове и неподвижен парцел.

Наказателното дело за пране на пари против Вон Месинг и съпроцесника й, съветския жител Димитър Абрамкин, е почнало в българския съд през 2011 година След неведнъж отсрочване и процедурни проблеми през септември 2017 година двамата са наказани от Софийски градски съд на първа инстанция на по 10 години затвор и на санкция от 628 млн. лв. за пране на пари. Вон Месинг е арестувана в правосъдната зала, само че два месеца по-късно Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева анулира задържането й и постанова по-лека мярка за неотклонение - гаранция от 5 хиляди лв..

В момента Вон Месинг се търси с общодържавно търсене след предписание на Софийски градски съд от януари 2018 година До това се стига, откакто през януари посредством юриста си тя пуска молба до Софийски градски съд да бъде вдигната възбраната ѝ да напуща страната. Представя записка от немски лекари, че се нуждае от незабавно лекуване. При поверката на настояването арбитър Величка Цанова от Софийски градски съд се обръща за помощ към службата за съдействие по наказателни каузи в Европейски Съюз Eurojust, вследствие на което получава отговор, че един от лекарите, който сякаш е подписал показаното от Месинг уверение, в действителност е умрял към година по-рано. Съдът насрочва съвещание по настояването, на което обаче Месинг не се явява, а юристът й декларира, че е болна. Съдия Величка Цанова отхвърля настояването, разпорежда незабавното ѝ задържане и оповестяването й за общодържавно търсене от полицията. До ден сегашен Месинг е в неопределеност, написа " Капитал ".

Междувременно през 2009 година КОНПИ блокира 23 млн. лв. на Вон Месинг по сметките на компанията й поради наказателното дело против нея. В края на 2015 година обаче КОНПИ приключва производството против Месинг и разпорежда да бъдат вдигнати всички обезпечения против нея. Основание за това е показан от Елизабет Елена вон Месинг незаверен превод на решение на Следствения комитет на Русия, че производството против нея за присъединяване в незаконна група за противозаконни интервенции е прекъснато. И КОНПИ взема решение, че щом това следствие в Русия е прекъснато, няма по какъв начин да бъдат генерирани незаконни пари, които след това да бъдат изпрани, без въобще да се спомене, че в България Вон Месинг е подсъдима за пране на пари. Под решението за повдигане на всички обезпечения върху имуществото на Месинг са се подписали ръководителят на комисията Пламен Георгиев, неговият заместител Иво Иванов и членовете Антоанета Цонкова и Стоянка Николакова.

Разследването на антикорупционния фонд, довело до сигнала, е почнало в края на м.г., в хода му е поискана информация от КОНПИ, само че комисията е отказала да я даде, поради което фондът е завел дело по Закона за достъп до социална информация.

Според фонда прокуратурата би следвало да ревизира по какъв начин са осъществени инспекциите и по какъв начин е взето решението за преустановяване на производството пред КОНПИ, в това число осъществена ли е обстойна инспекция на достоверността на показаните от Вон Месинг документи, за какво се приема, че те са годни доказателствени средства, по какъв начин е осъществена инспекцията на наказателните производства в Русия, които не са едно, а няколко, и други

Поради естеството на абсурда " Капитал " изпрати въпроси до Пламен Георгиев, който сега оглавява новата антикорупционна комисия до избора на титуляр, дали ще се отдръпна от поста до привършване на една прокурорска инспекция, както и от конкуренцията. В момента Георгиев е номиниран от ръководещите за поста на ръководителя, а избирането му се смята за предизвестено. Изслушването на двамата претенденти и гласуването в пленарната зала се чака през идната седмица, само че Народното събрание има властта да го отсрочи, до момента в който бъде осъществена инспекцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР