България е страна с богата история, но не и с

...
България е страна с богата история, но не и с
Коментари Харесай

Горд съм, че никога не се предадох - ГРИГОР ДИМИТРОВ

България е страна с богата история, само че не и с богата тенис традиция. Именно в България, измежду китните планини и златните пясъци, се ражда Григор Димитров – момче, предопределено да преобрази тенис картата на света.

Още от дребен Григор е покорен от магията на жълтата топка. Тренира настойчиво, ден след ден, под зоркия взор на татко си – някогашен тенисист, решен да изведе сина си до върха. Талантът на Григор е неоспорим, волята му – желязна.

Пътят му е посипан с трудности. Контузии, подозрения, рецензии – като че ли целият свят е решен да го пречупи. Но Григор е войник. Той се изправя, още веднъж и още веднъж, по-силен и по-уверен от всеки път.

И ето, чудото се случва. Григор печели купа след купа, покорява върхове, за които никой българин не е и мечтал. US Open Masters 1000, ATP Finals, класиране в Топ 3 на международната класация – Григор Димитров е същинска сензация.

През 2014 година за първи път се изкачва в Топ 10 на най-хубавите тенисисти в света. През 2017 година, откакто печели купата на заключителния заключителен шампионат на ATP, доближава до своето върхово достижение – 3-то място на сингъл в международната класация и остава на тази позиция 10 поредни седмици.

В интервала юли 2014 година – ноември 2018 година Григор Димитров е общо 81 седмици измежду най-хубавите 10 тенисисти в света, от които 63 поредни (21 август 2017 година – 4 ноември 2018 г.).

От 1 април 2024 година още веднъж е в Топ 10 на международната класация на най-хубавите тенисисти в света.

Но той не е просто първенец. Той е художник на корта, вълшебник с ракета в ръка. Неговата игра е танц, симфония от елегантни удари, невероятни отигравания и завладяваща страст.

Григор Димитров е ентусиазъм за генерации българи. Той им демонстрира, че фантазиите, колкото и да са смели, могат да се осъществен. Той им демонстрира, че упоритата работа, постоянството и вярата в себе си са ключът към триумфа.

Но най-много, Григор Димитров ни кара да се гордеем. Гордеем се с неговия гений, с неговата воля, с неговите достижения. Гордеем се, че е българин.

Григор Димитров е не просто тенисист. Той е знак на България, на нейния дух, на нейната воля за победа.

Има един скъп урок от майка ми, който помня от дете. Тя постоянно ми споделяше: „ Преди да бъдеш популярен първенец, не забравяй да бъдеш добър човек “. Това са думи, които непрекъснато са в главата ми. И в никакъв случай не бих могъл да подцени и не помни.

Днес, съзнавам, че споделям с родителите си доста повече, в сравнение с преди години. Те усещат постоянно, когато нуждая се да бъдат до мен. И има нещо доста особено в това да кажа: „ Искам да сте с мен “. В забързания темп на дните ми, в моментите, в които е най-тежко, когато сме дружно, тогава и дните стават някак по-красиви.

Кортът е едно от най-самотните места. Когато има отрицателни моменти, просто би трябвало да ги приемем. Колкото повече опитваш да се бориш с тях, забързваш своето мислене, реакциите ти стават по-различни.

Баща ми от дете ме е научил, че на корта има единствено един победител, а ние сме доста в Тура, това значи, че в множеството време останалите са губещи. Не може всички да сме постоянно спечелили. Не желая да се пазя и да давам отговор. Не е моя работа. Моята работа е на корта.

Осъзнах какво значи за мен тази поддръжка, с българските флагове по трибуните, някъде към 2015 година И оттогава, това възприятие не ме е пускало нито за момент. Безценно е. Аз съм българин и колкото пъти надвивам, побеждава и България. Ядосвам се, когато изгубвам, тъй като губи България, губят и родителите ми.

Знам единствено, че нещото, с което постоянно съм бил горделив, не са достиженията. Горд съм, че в никакъв случай не се предадох, че, не се предавам. Не се предадох и в моментите, в които желаех да се предам. Имал съм моменти, в които може би не желаех и да продължа. Може би не устоях. Никой не ги знае тези моменти. Но открих сили да продължа.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още: Малцина всред нас имат щастието да познават себе си – АНДРЕ АГАСИ

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР