Писанията споменават, че острова Атлантида се намирал в Атлантическия океан

...
Писанията споменават, че острова Атлантида се намирал в Атлантическия океан
Коментари Харесай

Изгубеният град Атлантида – Мит или реалност?

Писанията загатват, че острова Атлантида се намирал в Атлантическия океан и е бил прочут със своята впечатляваща архитектура и напреднала технология.

Хората от Атлантида се считали за могъща и войнствена раса, макар че в последна сметка били победени в огромна война с хората от антична Атина.

Споменава се, че морето е погълнало остров Атлантида, тъй че той е липсващ вечно, до момента в който антична Атина превзела земята.

Историята за Атлантида, най-трайният и евентуално най-влиятелният мит в историята, е мощно завладяваща. Всяко споменаване на това именито място звучи като комбинация от фентъзи и научна фантастика.

Съществувала ли е Атлантида?

Обикновено се счита, че Атлантида е измислено място. Градът Атлантида е измислена островна нация, която древногръцкият мъдрец Платон загатва в своите творби.

Според Платон Атлантида е била високоразвита цивилизация, съществувала доста хиляди години преди времето на Платон.

За първи път се загатва в неговите разговори, а точно Тимей и Критий, написани към 360 година пр.н.е. Платон написа за Атлантида като за честен урок, употребявайки острова и неговите жители като образец за заплахите от високомерието и възможното проваляне на тези, които станат прекомерно мощни.

Поради това множеството историци и учени считат, че историята за Атлантида е притча, основана от Платон, като затова островът не съществува и в никакъв случай не е съществувал.

Атлантида, съгласно Платон

Според Платон, създателите на Атлантида са имали както божествено, по този начин и човешко родословие. Те основали идилично общество и се трансформирали в страхотна военноморска мощ. Обиталището на Атлантида се състоело от концентрични острови, разграничени от необятни изкопи и свързани с централен канал. Тези тучни острови изобилствали от благородни метали като злато и сребро, както и от редки и екзотични диви животни. Централният остров бил столицата.

Много теории спекулират за вероятното местонахождение на Атлантида – някои допускат, че е била ситуирана в Средиземно море, край крайбрежията на Испания или даже под днешна Антарктида. Има изказвания, свързващи Атлантида с съвсем всяко допустимо място на картата.

Платон декларира, че Атлантида е съществувала почти 9000 години преди новата епоха и че нейната история е била излъчена посредством поети, свещеници и други. Въпреки това, писанията на Платон са единствените оживели записи, документиращи съществуването на Атлантида.

Платон е древногръцки мъдрец, който е най-известен със своите разговори, в които разисква необятен набор от метафизичен и политически хрумвания. В своите творби Платон написа за остров Атлантида и неговите поданици като честен урок, употребявайки ги, с цел да илюстрира заплахите от високомерието и възможното проваляне на тези, които станат прекомерно мощни.

Диалозите на Платон са едни от най-ранните известни писмени сведения за историята на Атлантида. Той се счита за първия човек, който е писал за острова по последователен и обстоен метод, и неговите творби не престават да се учат и разискват от философи, историци и други учени през днешния ден.

Търсенето на Атлантида

Картата на Атлантида на Атанасий Кирхер, която я слага в средата на Атлантическия океан, от Mundus Subterraneus 1669, оповестена в Амстердам. Картата е насочена с юг в горната част.

Аристотел, ученикът на Платон, отхвърля легендата за Атлантида като чиста фикция. В последна сметка детайлностите, съдържащи се в двата разговора, са прекомерно фантастични, с цел да бъдат истина.

За да придаде меродавност на своя роман за Атлантида, Платон добавил още един основен воин – Солон – един от най-известните атински политици и законодатели. В разговорите Платон загатва, че Солон е чул историята за Атлантида от остарял египетски духовник в Саис. Нека не забравяме, че Египет носи купата на най-напредналата цивилизация в античния свят и неговите свещеници са били възхищавани като пазители на това свещено познание.

През втори век от новата епоха римският историк Плутарх загатва историята в „ живот на Солон “ . Сто години по-рано географът Страбон преглежда опцията част от историята да е същинска и че природно злополучие е довело до гибелта на Атлантида. Освен тези няколко сведения, античните източници рядко загатват Атлантида. През идващите епохи обаче митът за Атлантида разпалва въображението на доста учени и откриватели.

През 15-17 век се организират безчет експедиции за намиране на следи от изгубена цивилизация измежду културите на маите, ацтеките и инките. Други са търсили атланти в Близкия изток, Тибет или даже Антарктида. От друга страна, най-изтъкнатите мозъци на времето, като Томас Мор или Франсис Бейкън, премислят атлантските „ утопии “ в своите емблематични творби.

За страдание даже псевдоучени и окултисти, в това число скандално известният Хайнрих Химлер, се включиха, създавайки фантастични теории за изгубения остров и неговите жители полубогове. В резултат на това Атлантида, този митичен потопен остров, който играе единствено второстепенна роля в творбите на Платон, се трансформира в главен детайл от нашата просвета, заемайки видно място в книги, филми, излъчвания, документални филми и даже видеоигри.

Може би най-емблематичният преразказ на античния мит е рухването на островното царство Нуменор в „ Силмарилиона “ на Дж. Р. Р. Толкин.

Какво споделят учените?

Повечето учени са скептични по отношение на съществуването на Атлантида. Известният откривател на океана Робърт Балард, прочут с откриването на останките от Титаник, показва, че никой Нобелов лауреат не поддържа концепцията за Атлантида, както е разказана от Платон.

Въпреки това Балард признава, че легендата за Атлантида има някои разумни аспекти. През цялата история са се случвали пагубни наводнения и вулканични изригвания, в това число събитие, което споделя прилики с историята на Атлантида.

Преди към 3600 години солидно вулканично изригване опустоши остров Санторини в Егейско море, където е живяла напредналата минойска цивилизация. Минойската цивилизация изчезва ненадейно, съвпадайки с изригването на вулкана.

Въпреки това, Балард отхвърля концепцията, че Санторини е Атлантида, защото времето на изригването не съответствува с описа на Платон за унищожаването на Атлантида.

Някои учени считат, че Платон е измислил историята за Атлантида, с цел да съобщи своите метафизичен хрумвания. Според тях Атлантида е служила като средство за проучване на концепции като природата на божествеността и човечеството, идеалните общества и постепенната корупция на човешката цивилизация, които са преобладаващи тематики в творбите на Платон.

Легендата за Атлантида разказва добродетелни и духовно просветени хора, които процъфтяват в напреднало и утопично общество. Но в последна сметка те се поддали на алчността, дребнавостта и моралния крах, което разгневило боговете. Като наказване боговете отприщили пагубна нощ на трусове, които потопили Атлантида под морето.

Прочети още:

  • Преди 200 години хората са претърпяли „ годината без лято “
  • Най-старата бутилка зехтин в света
  • Най-силният тон в историята – Кракатау
  • Вижте какво се случва, когато патрон удари „ нечупливата “ капка на принц Рупърт
  • 11-те Удивителни Факти за Земята, Които да ви Напомнят Защо е Невероятна
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР