В Гърция е забелязан кораб, който сякаш се носи над

...
В Гърция е забелязан кораб, който сякаш се носи над
Коментари Харесай

Как кораб се носи над морето в Гърция?

В Гърция е видян транспортен съд, който като че ли се носи над океана. Товарният транспортен съд, прочут като „ Ахилеас “, е бил видян да „ виси “ над морето, до момента в който е пътувал сред Кими и Скайрос.

Невероятната панорама е част от оптична заблуда, наречена „ Фата Моргана “, която може да заблуди човешкото око.

Фотографът Калоянис Епам е снимал момента, който е бил видян и в други региони на Гърция.

Феноменът се появява при по-спокойно време и води до появяването на пласт по-топъл въздух над по-студения компактен въздух, което води до деформиране на изображението.

Миражът може да се появи и в други региони, отдалечени от океана, в това число в планини, които наподобяват по този начин, като че ли се носят във въздуха.



SkyBrary изяснява, че терминът „ Фата Моргана “ произлиза от артурианската вълшебница Моргана ле Фей.

Те пишат: „ Фата Моргана е комплицирана форма на мираж, който се вижда в тясна линия тъкмо над хоризонта.

„ Това е италиански термин, наименуван на името на артурианската вълшебница Моргана ле Фей, от вярването, че тези миражи, постоянно следени в Месинския пролив, са приказни крепости във въздуха или подправена земя, основани от нейната магия, с цел да примамват моряците към гибелта им. “

Илюзията е била следена няколко пъти в предишното.

Преди няколко години посетителката на плажа Моника Шафнър се разхождала по пясъка в Маунт Маунгануи в Нова Зеландия и поглеждала към прибоя, когато видяла в далечината „ плаваща “ лодка.

Публикувайки видеото в обществените мрежи, Моника споделя: „ Заснех този оптичен феномен, при който една лодка изглеждаше по този начин, като че ли се носи във въздуха. “

Междувременно на фотография, направена във Фалмут, Корнуол, през 2021 година, също се вижда транспортен съд, който се носи над водата.

Метеорологът на BBC Дейвид Брейн към този момент изясни научните аспекти на казуса.

Той сподели: „ Превъзходните миражи се появяват заради метеорологичната обстановка, известна като температурна инверсия, при която леден въздух се намира покрай морето, а над него има по-топъл въздух.

„ Тъй като студеният въздух е по-плътен от топлия, той огъва светлината към очите на човек, който стои на земята или на брега, променяйки метода, по който наподобява далечен обект.

„ Превъзходните миражи могат да основат няколко разнообразни типа изображения - тук отдалечен транспортен съд наподобява, че плава високо над действителното си състояние, само че от време на време може да се види обект под хоризонта. “

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР