Петровденските празници са едни от най-очакваните в близкото до Пловдив

...
Петровденските празници са едни от най-очакваните в близкото до Пловдив
Коментари Харесай

Три оркестъра веселят три дни Ягодово

Петровденските празници са едни от най-очакваните в близкото до Пловдив село Ягодово. За четвърта поредна година в неделя ще се организира арт фестивала „ Тайните на бабината ракла “, проведен от локалното читалище „ Искра 1897 “. Празниците ще продължат три дни. Секретарят Катя Забукова разяснява, че над 400 ще са участниците във феста. Тази година ще има посетители от Силистра, Ямбол, Плевен, Горна Малина, Софийско, Рогош, Катуница, Манолско Конаре и други десетки пловдивски села. Най-малкият участник е 5-годишната Габриела Шкодрова от Катуница, а най-възрастният - Радка Вангелова на 84 година от Тополово.

60 кг боб ще бъде приготвен по остаряла ягодовска рецепта от баш кулинарката в селото Гергана Семкова. Пет големи казана ще къкрят до сцената на стадиона, където ще се пее и танцува с часове. Ритуалният „ Пануденски боб “, както му споделят локалните, е бил главната манджа за сватби, кръщенки и други персонални фамилни празници. Готви се постепенно на спокоен огън и му се поставят мерудии, които вуйна Гергана си добива сама, само че ги пази в загадка. Домакините имат подготвеност да нагостят с него над 600 посетители в неделния ден.

Кметът на Ягодово Димитър Дишев ще връчи специфични награди за най-лична мома и най-личен момък, откакто добре огледа всички участници. Около сцената ще има ситуирани щандове на занаятчии, а общото хоро ще се играе на емблематичната ария на отбор „ Тракия “ - „ Хей мъри, калъм Калино “.

На връх Петровден в аязмото до параклиса ще има светен курбан за здраве, а оркестрите, които ще веселят жителите и гостите на Ягодово през тези дни, са „ Бисери “ на Младен Малаков, „ Коце груп “ на Костадин Ламбов и „ Детелини “ на Минко Илиев.

Огромната сцена, на която ще свирят и ще се състои фестивалът, е дарена от семейство Гергови.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР