Петнайседневният срок, който парламента на Македония даде на правителството за

...
Петнайседневният срок, който парламента на Македония даде на правителството за
Коментари Харесай

Македонският парламент очаква проектоизмененията на Конституцията

Петнайседневният период, който Народното събрание на Македония даде на държавното управление за правене на план за промени на Конституцията, откакто на 19 октомври 80 депутати дадоха поддръжка за започване на процеса на конституционни промени, изтича в събота, съобщи БГНЕС.
Беше оповестено, че проектоизмененията ще дойдат през днешния ден в Народното събрание, само че по-късно се появиха прогнози, че това може да се случи в средата на тази седмица.
Междувременно опозиционната ВМРО-ДПМНЕ консолидира силите си към по-нататъшни дейности, откакто остана с по-малко депутати, а някои от нейните 10 депутатски групи към този момент не дават отговор на наредбите на правилника, съгласно които една депутатка група би трябвало да има минимум пет депутати. Партията разгласи, че през днешния ден показва на Народното събрание законопроект за прошка на всички участници в събитията в македонския парламент от 27 април предходната година.
Премиерът Зоран Заев заяви, че е допустимо проектоизмененията да бъдат показани преди 15-дневния период.
От ръководещата партия към момента насочат зов до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да се включи в договарянията за конституционните промени и са огромни оптимисти, че това може да се случи.
В договарянията за промените ще се включат осемте депутати от опозицията, които дадоха поддръжката си за конституционните промени и които, както към този момент заяви ръководителят на Народното събрание Талат Джафери, ще продължат да работят като самостоятелни депутати и образуват нова депутатска група.
МИА разгласи, че евентуално координатор на тази депутатска група ще бъде ексминистърът на културата Елизабета Канчевска Милевска. Тази нова група ще работи в Народното събрание като съпротива и от през днешния ден ще стартира договаряния за конституционни промени, само че в сходство с техните четири условия, които показаха преди гласуването.
Правителството към момента чака да бъде основана комисия за помиряване и национално обединяване, в която да вземат участие всички парламентарни групи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР