Петминутна разходка на всеки час напълно неутрализира отрицателните последствия от

...
Петминутна разходка на всеки час напълно неутрализира отрицателните последствия от
Коментари Харесай

5 минути разходка на всеки час спасява от последствията на обездвижването

Петминутна разходка на всеки час изцяло обезврежда негативните последици от заседналия метод на живот, потвърдиха посредством опит американски учени.

„ Немалко е писано по какъв начин заседналият метод на живот води до хронични болести, а разходките и въобще двигателната интензивност поддържат в тонус сърдечно-съдовата система, само че до момента съвсем нямаше пробни доказателства в удостоверение на този факт. Нашето проучване сподели, че дългото седене поразява клетъчния пласт, който покрива вътрешните стени на кръвоносните и лимфните съдове, както и на сърцето. Кратките спирания за оживление възвръщат естественото положение и функционалности на този пласт ”, споделя Саураб Тосар, водещ член на изследователския екип от Университета Индиана в Блумингтън.

Дългото седене, както нормално се случва по време на работа, води до намаляване на мускулния тонус, което утежнява мускулните съкращения, а оттова и помпането на кръв към сърцето. В резултат на това кръвта се застоява в долните крака, което стартира да въздейства на способността на кръвоносните съдове да се уголемяват при увеличение на кръвния поток.

Участници в проучването са били 11 здрави мъже на възраст 20-35 години. Те били подложени на два теста. При първия седели три часа  като на всеки час учените проверявали положението на бедрените артерии. Във втория тест мъжете прекарали същия този интервал в седнало състояние, само че на всеки час ходели за по пет минути на бягаща пътечка с естествена скорост от 3,2 километра в час.

Така било открито, че функционалността на артериите спада с 50% още след първия час седене, само че петминутни спирания за вървене изцяло отстраняват това.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР