Петдесет и пет годишният Даниел Салдана от Болдуин Парк в

...
Петдесет и пет годишният Даниел Салдана от Болдуин Парк в
Коментари Харесай

След 30 години зад решетките: Освободиха неправомерно осъден американец

Петдесет и пет годишният Даниел Салдана от Болдуин Парк в щата Калифорния беше освободен от пандиза при започване на май, където излежавал присъда за опит за ликвидиране, осъществен през 1989 година, съобщи ДПА.
Прокурори и чиновници, които дават отговор за условно предварително освобождение, разкрили неприложени по делото доказателства, които оневиняват Салдана. През 1990 година той е наказан на 45 години затвор за опит за ликвидиране по време на случай след футболен мач. Тогава мъж разкрил огън против шестима гимназисти в Болдуин Парк, вземайки ги по простъпка за членове на тайфа, съгласно окръжния прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон. Двама от учениците били ранени.
Салдана, Раул Видал и Ейприл Галегос били наказани по шест обвинявания за опит за ликвидиране и по едно обвиняване за пукотевица по пасажерите в транспортно средство, сочат правосъдни документи. Салдана обаче не спирал да твърди, че е почтен и упорствал, че даже не е бил на мястото на престъплението.
През 2017 година Видал признава пред щатската комисия за предварително освобождение, че носи отговорност за стрелбата, а Салдана не е бил с него, показва Гаскон. Тази информация обаче по този начин и не стига до Салдана и неговите бранители. Прокурор от окръг Лос Анджелис, участвал по време на признанието на Видал, също не оповестява разкритото от Видал.
През февруари 2023 година обаче, комисията по предварително освобождение предава преписи от чуването на Видал на отдела за законосъобразност на постановените присъди към окръжната прокуратура, който бързо стартира следствие и слага под въпрос виновността на Салдана, осведоми Гаскон. Към това следствие е присъединено и искане на Салдана за анулация на присъдата му. Въз основа на това Върховния съд на окръг Лос Анджелис стига до извод за невинността на Салдана и на 11 май той е опрощение от арбитър.
Салдана е бил на 22 години, когато е задържан. Той съобщи, че е работел като строителен служащ и е бил на работа, по време на стрелбата, по тази причина няма никаква визия за какво е бил обвързван с закононарушението.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР