Пет нови за Антарктида фосилизирани флористични (растителни) останки бяха открити

...
Пет нови за Антарктида фосилизирани флористични (растителни) останки бяха открити
Коментари Харесай

Антарктиците ни открили 5 нови за континента фосилни растителни останки

Пет нови за Антарктида фосилизирани флористични (растителни) остатъци бяха открити при едноседмичния полеви палатков лагер на нос Хана, на остров Ливингстън, от геолозите доктор Стефан Велев и доктор Камен Бонев, и от техните колежки - бразилката доктор Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт, и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул. Това заяви за Българска телеграфна агенция проф. Христо Пимпирев - началник на 27-ата Българска антарктическа експедиция, и шеф на Българския антарктически институт.

Фосилните растителни остатъци са на възраст към 90 милиона години, което е началото на кредната ера, когато на настоящия замръзнал континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по краткотраен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните типове, появили се за първи път там, са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската епоха Антарктида е бил един зелен континент, цялостен с живот.

На Антарктида, след привършване на двумесечните биоложки проучвания от Националната ни стратегия за полярни проучвания, в оставащите два месеца от антарктическото лято, изследванията не престават в региона на науките за Земята, осведоми проф. Христо Пимпирев.

По думите му проучванията на българските геолози и на задграничните им сътрудници спомагат за решаването на световни научни проблеми. Те са свързани с връзката на най-южния континент с Патагония и с миграцията на растителните и животинските типове в края на мезозойската епоха, когато е бил най-топлият интервал в цялата фанерозойска история на Земята.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР