Пещерата Добростански бисер над Асеновград вече ще може да се

...
Пещерата Добростански бисер над Асеновград вече ще може да се
Коментари Харесай

Красива пещера край Асеновград отваря врати за посетители догодина

Пещерата Добростански бисер над Асеновград към този момент ще може да се посещава от туристи. Обектът е включен в туристическия маршрут до хижа " Марциганица " и връх Попа и от идната пролет отваря порти, оповестява Българска национална телевизия. Районът на село Добростан е извънредно богат на карстови пещери - те са към 200, само че " Добростански бисер " е единствената, пригодена за визити.

Пещерата „ Добростански бисер " се намира на към 5 км от село Добростан и до нея може елементарно да се стигне пешком. Открита е през ‘70-те години на предишния век и до момента в който хижа " Марциганица " е приемала туристи, е била постоянно посещавана. През последните 20 години обаче осветлението е било разрушено, част от желязното стълбище - откраднато, и обектът е станал рисков. След продължителни ремонтни действия в този момент всичко е актуализирано и от новия сезон чака гости.

„ Догодина ще бъде отворена и ще можем да ѝ се радваме всички. Пещерата не е огромна - сред 500 и 1 000 кв.м., 15 метра е дълбочината на входния отвес ", разгласи Крум Сираков, спелеолог.

Тук могат да се следят и трите карстови форми - сталактити, сталагмити и сталактони. Особена атракция са пещерните езерца.

„ Те са ситуирани като каскада едно под друго, всяко цялостни идващото и водата е толкоз транспарантна, че човек може да ги намерения за празни ", добавя спелеологът.

Името на пещерата дават красивите скални бисери, които са се образували през вековете в езерцата ѝ. За страдание в този момент те са унищожени.

„ Пещерните бисери са топчести формирания, които се получават когато капе вода с подобаващ химически състав в плитко езерце и са доста красиви. Само че за жалост има хора, които желаят да си ги занесат у дома. И го вършат. Което е глупава и груба неточност, тъй като пещерният бисер е хубав единствено когато си е там. Ако го сложиш у дома на секцията, той изсъхва и след седмица имаме купчинка бял прахуляк, останал от него ", споделя още Сираков.

В красивата пещера зимува дребна колония прилепи, които имат значима роля за еко-равновесието в региона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР