Перник. Пъстър празник и слънчево време озариха днес село Мещица

...
Перник. Пъстър празник и слънчево време озариха днес село Мещица
Коментари Харесай

Пъстър празник и слънчево време озариха десетото юбилейно издание на Националния детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче“

Перник. Пъстър празник и слънчево време озариха през днешния ден село Мещица по време на десетото юбилейно издание на Националния детски фолклорен конкурс „ Дай, бабо, огънче “, оповестиха от Община Перник . На празника участваха кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска, зам.-кметът по просвета и обучение Севделина Ковачева, както и секретарят Радослава Манова.
„ Вниманието ни е ориентирано към всички прелестни 640 участници в този десети юбилеен конкурс. Скъпи посетители, скъпи дребни участници, през днешния ден в Мещица ще бъде един безоблачен и прекрасен ден, който вие ще озарите с вашето въодушевление, усмивки, танци и песни, и в действителност това е огромен празник за цялата община. Откривам състезанието на драго сърце, искам ви триумф, хубава музика и прелестно въодушевление! “, с тези думи кметът на Община Перник Вяра Церовска откри конкуренцията и приветства гостите и участниците.
Национален детски фолклорен конкурс „ Дай, бабо, огънче! " се организира годишно през месец май на открита сцена на площада в село Мещица.
Организатори на изявата са НЧ „ П.К.Яворов ”1926 година и Сдружение „ Дай,бабо, огънче! “.
От сцената звучат песни, приказки, броилки, гатанки. Децата танцуват и показват обичани национални игри, бит и драматизации на обичани национални приказки.
Конкурсът е същински празник на българския дух и сподели, че децата на България с наслада поемат огънчето на традицията от своите баби.
Жури от експерти в региона на фолклора, в състав Цветана Манова, Радка Братанова и Георги Манолов ще прави оценка осъществяванията.
В десетото юбилейно издание на състезанието ще вземат участие близо 650 деца. Те са представители на детски градини, учебни заведения, читалища, сдружения и Неправителствени организации от общините Перник, Брезник, Плевен, Костинброд, Кюстендил, Лом, Елин Пелин, Враца, Пазарджик, София област, гр. София. За първа година ще вземат присъединяване и 25 деца от младежката група на Неа Тригля от Тригля, Халкидики –Гърция. Най-малкият участник в тазгодишното издание е Петър от с. Кленовик, който е единствено на 2 години и 6 месеца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР