Пенсионерите, които са получили по-малко след преизчислението дори плюс ковид

...
Пенсионерите, които са получили по-малко след преизчислението дори плюс ковид
Коментари Харесай

Гьоков: Пенсионери ще получат три доплащания през февруари

Пенсионерите, които са получили по-малко след преизчислението даже плюс коронавирус добавката от 60 лева, ще получат две компенсации през февруари - за този и предходния месец, оповестиха на брифинг общественият министър Георги Гьоков и ръководителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

" През февруари към пенсията ще има още 3 доплащания – Коронавирус добавка от 60лв., доплащане за февруари за постигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за постигане на декемврийската пенсия ", изясни Гьоков.

Отделно, имунизираните измежду тях може да получат и добавка от 75 лева, чието погашение стартира през днешния ден.

" След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер директно отражение откри преизчислението на пенсиите от 25 декември и намаляването на Коронавирус добавката от 120 на 60 лева, се сътвориха нереалистични упования у огромна част от пенсионерите.

Основна причина за това бе терзанието, че крайната сума е по-ниска спрямо изплатената сума от последните месеци на предходната година ", разясни министърът.

Гьоков акцентира, че няма размер на самостоятелната пенсия, който да е по-нисък от приемания в края на 2021 година Средното нарастване е 12,9%.

" В пенсионната история през последните 12 години няма такова огромно нарастване в границите на една година. През януари обаче при забележителна част от пенсионерите изплащаната сума беше в минус ", добави той.

И акцентира, че пенсии под прага на бедността има, само че не и такива, плащани за цялостен застрахователен стаж и възраст.

" Волята ни е посредством системата за обществено подкрепяне да подпомогнем тези пенсионери, чиито приходи са под линията на беднотия, в случай че дават отговор на изискванията за подкрепяне ", добави той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР