Пазете мира! С този призив френският президент Еманюел Макрон се

...
Пазете мира! С този призив френският президент Еманюел Макрон се
Коментари Харесай

Макрон към лидерите: Пазете мира!

Пазете мира! С този апел френският президент Еманюел Макрон се обърна към международните водачи в словото си на церемонията в Париж по случай стогодишнината от края на Първата международна война.

" Да обединим нашите очаквания, вместо да противопоставяме страховете си ", съобщи Макрон пред събралите се пред Триумфалната арка 72 водачи, измежду които президентът Румен Радев, президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, немският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и доста други, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" На 11 ноември 1918 година в 11 часа сутринта преди 100 години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието след четири дълги и кръвопролитни години на война ", съобщи Макрон, представен от ТАСС. " Това е било от дълго време, само че ни се коства, че е било през вчерашния ден. Следите от тази война в никакъв случай не би трябвало да се не помнят, нито в Европа, нито в останалия свят ", добави френският президент.

" Нека помним и не забравяме, 100 години след касапницата, чийто белег е забележим и през днешния ден върху лицето на света. Нека днешното събиране да не е единствено за един ден, дано тази гала да покаже нашата безконечна лоялност към нашите починали за мира бойци ", прикани той.

" През тези четири години Европа за малко не се самоуби ", означи Макрон, който посочи " вярата, за която цяло едно младо потомство одобри да почине, вярата за един свят, който най-накрая е в мир " и приключи със отбрана на интернационалните институции, днешна Европа и Организация на обединените нации.

" На нашия континент това се назовава другарството, което построиха Германия и Франция. Това се назовава Европейския съюз, един невъобразим до тогава в историята свободно подписан съюз, който ни освободи от нашите цивилен войни. Това се назовава Организацията на обединените народи. Това е увереността, че най-лошото в никакъв случай не е несъмнено до момента в който има мъже и дами на благосклонност ", сподели Макрон.

Макрон прикани сътрудниците си да отхвърлят " капсулирането, насилието и господството ".

" Заедно можем да се оправим със заканите на световното стопляне и опустошаването на природата ни, с бедността, глада, заболяването, неравенствата, незнанието ", съобщи френският президент.

Той също по този начин разкритикува национализма, на който постоянно се базира присъстващият измежду гостите президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

" Патриотизмът е цялостната диаметралност на национализма. Национализмът е изменничество на патриотизма ", сподели Макрон.

" Глобалистът е човек, който желае светът да се оправи, без да се грижи за своята страна. Знаете ли какво съм аз? Аз съм националист ", съобщи Тръмп през октомври.

Преди речта на Макрон младежи прочетоха мемоари и писма от деня на примирието. Младежкият оркестър на Европейски Съюз извърши " Болеро " на Равел.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР