Първото първично предлагане (IPO) на пазара за малки и средни

...
Първото първично предлагане (IPO) на пазара за малки и средни
Коментари Харесай

Ипотечната ИпоТех Софком набра 2.4 млн. лв. в първото за годината IPO на beam

Първото първично предложение (IPO) на пазара за дребни и междинни предприятия за 2023 година се увенча с триумф. Дъщерното сдружение на " София Комерс-Заложни къщи " - " ИпоТех Софком " съумя да набере 2.4 млн. лв. на 21 юни, малко под поставената цел от 3 млн. лв.. Компанията, която предлага ипотеки и заеми онлайн, съумя да малко над 800 хиляди привилегировани акции на цена от 3 лева всяка, с което реализира 11.4 млн. лв. капитализация.Ирена Вачева, изпълнителен шеф на кредитното сдружение, показа пред " Капитал ", че са съществували известни опасения за датата за набиране на средства - по средата на юни. " Въпреки това, оставаме прелестно сюрпризирани и горди, че в сезона на отпуските успяхме да реализираме над 80% триумф при записването за първи път на BEAM пазара на привилегировани акции ", добави Вачева.

Първото първично предложение (IPO) на пазара за дребни и междинни предприятия за 2023 година се увенча с триумф. Дъщерното сдружение на " София Комерс-Заложни къщи " - " ИпоТех Софком " съумя да набере 2.4 млн. лв. на 21 юни, малко под поставената цел от 3 млн. лв.. Компанията, която предлага ипотеки и заеми онлайн, съумя да малко над 800 хиляди привилегировани акции на цена от 3 лева всяка, с което реализира 11.4 млн. лв. капитализация.

Ирена Вачева, изпълнителен шеф на кредитното сдружение, показа пред " Капитал ", че са съществували известни опасения за датата за набиране на средства - по средата на юни. " Въпреки това, оставаме прелестно сюрпризирани и горди, че в сезона на отпуските успяхме да реализираме над 80% триумф при записването за първи път на BEAM пазара на привилегировани акции ", добави Вачева.

Според Маню Моравенов, изпълнителен шеф на БФБ, триумфът на IPO-то на " ИпоТех " демонстрира, че вложителите имат интерес към нови принадлежности на този пазар. " Това ни окуражава да го развиваме в тази тенденция и чакаме скоро и други, разнообразни принадлежности на него " сподели в прессъобщение Моравенов. В края на юни се чака и първото предложение на на BEAM от " Логос ".
Реклама Дивидент за 10 години
Ще получат притежателите на привилегированите акции на " ИпоТех ". Компанията подсигурява брутен дял от 0.21 лева на акция, което се равнява на към 0.1995 лева нето за физически лица. При тази цена на IPO това прави рентабилност от съвсем 7%. За 10 години вложителите сигурно ще получат назад към 2 лева на скъпа книга, като по-късно акциите ще се преобразуват в елементарни. Нетната сегашна стойност на тези 2 лв. след 10 години, естествено, е по-ниска, имайки поради възходящите лихвени проценти, само че според от финансовите облаги, вложителите може да останат удовлетворени, в случай че цената се повиши в бъдеще.

Компанията възнамерява да употребява средствата за разрастването на кредитното си портфолио. Според годишния доклад за 2022 година " ИпоТех " има 3.6 млн. лв. раздадени заеми (нето), като приходът от лихви за годината е към 300 хиляди лв., а чистата печалба- 178 хиляди Според данни на компанията междинният размер на заема е 30 000 лева, за период от 10 години, като нормално клиентите ги връщат за 2 години. Софийската " ИпоТех " е втората компания, която се появява на beam от началото на годината, откакто през " Елмарк Инвест " листна непосредствено акциите си. С нея общо фирмите на BEAM към този момент стават 15.
Свързани публикации SeedBlink пуска нова платформа за ръководство на капитала 21 юни 2023, 10:50 Създава се нов зърнен колос - Bunge и Viterra се сливат 15 юни 2023, 10:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР