Първото издание на Родопския международен фестивал на документалните филми ()

...
Първото издание на Родопския международен фестивал на документалните филми ()
Коментари Харесай

В Смолян се (въз)ражда международен фестивал за документални филми

Първото издание на Родопския интернационален фестивал на документалните филми () ще събере от 16 до 20 септември в Смолян млади режисьори, кинопрофесионалисти, както и аудитория от България, Гърция и Турция.

Гьоте-институт кани за присъединяване и кино специалисти от Германия.

Идеята за фестивала е отговор на нуждата на режисьорите да покажат своите произведения, да имат място, където да подобрят качествата си, да научат повече в своите области на интерес и да чуят мнението на интернационалните кино престижи.

Фестивалът ще обезпечи поредност от семинари и осведомителни и просветителни стратегии , които биха били потребни за филмовата промишленост в България, уверени са уредниците.

Един от най-значимите немски документалисти, Андрес Файел , ще организира майсторски клас за дебютното издание на RIFE. Пет от наградените му документални филми ще могат да бъдат гледани в Смолян.

Програмата съдържа две интернационалните конкурсни кино стратегии:

Ще има гледка „ Особен взор ", както и стратегия „ Под едно небе “ с филми за роми и правени от роми, добави пред Радио София Христо Бакалски , с помощта на който се възражда фестивалът, който преди повече от 30 години е съществувал под друга форма.

В конкурсната стратегия вземат участие 10 кино лентата, 3 от които от Швейцария, плюс документални произведения от Гърция и Турция на друга тема.

Слоганът на късата секция е „ Когато любовта е обществен проблем “ .

Важна част от очарованието на RIFE се крие в прожекциите навън , които ще се проведат на красивия градски площад. 
Професионално интернационално жури ще дефинира носителите на премиите за най-хубав късометражен и междинен филм и най-хубав документален филм, до момента в който публиката ще има опция да гласоподава за премия на публиката.

За повече детайлности чуйте диалога с Христо Бакалски.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР