Първомай за пореден път доказа, че е столицата на тракийската

...
Първомай за пореден път доказа, че е столицата на тракийската
Коментари Харесай

Ибряма: Страх ме е да свиря в Първомай

Първомай за следващ път потвърди, че е столицата на тракийската национална музика и ария. В продължение на три дни хиляди фенове на националните оркестри се любуваха на музиката, сътворена от тях. 13 състава от Пловдивско, Старозагорско, Котел и Елхово си дадоха среща на сцената пред читалището и тази година.

Празникът се случва за 21-ви път и реализатори и фенове от цялата страна демонстрират огромен интерес към него. Иван Караславов, ръководител на читалището, и кметът на града Ангел Папазов наградиха доста от заслужилите оркестри.

Музикалната фиеста беше открита с едночасовата стратегия на сливенската групировка „ Понката фолк груп “ на кавалджията Панайот Панайотов-Понката, който взе участие за пръв път на Празника в Първомай. С едноминутно безмълвие бе почетена паметта на умрелия при започване на септември моден хасковски гъдулар Георги Беделев от оркестър „ Орион бенд “, декларирал също присъединяване в тазгодишното издание на Празника, но ориста бе решила друго. Беделев ни напусна в разцвета на креативните си сили на 52-годишна възраст.

Тържествено в трите вечери бяха маркирани юбилейните годишнини на инструменталистите Митко Димитров, 65 година от Пилашевски оркестър, Хари Асенов, 65 година от оркестър „ Марица “ и Мирослав Маринов, 50 година от оркестър „ Липите “- Стара Загора. Те получиха особено направени юбилейни плакети от уредниците.

Акцент в тазгодишните първомайски празници беше присъединяване на световноизвестния кларинетист Иво Папазов-Ибряма с неговия оркестър „ Тракия “, който навършва 45 години от основаването си през 1974 година За да го слушат, бяха пристигнали хиляди фенове на националната музика от цялата страна. На сцената Ибряма се качи с уголемен оркестър от 12 реализатори със солистките Мария Карафезиева и Таня Маринова. В началото Иво Папазов стори реверанс пред старите майстори, от които се е учил, и акцентира, че е почнал музикантската си кариера от този край в фамозна механа на Скобелевския мост. Малко преди да се качи на сцената, Иво показа, че към този момент се опасява да свири в Първомай, тъй като хората очаквали да видят младия Ибрям. Може би по тази причина той си поръча уиски на сцената и съобщи с възприятие за комизъм от микрофона, че ще свири седнал, тъй като му падали панталоните. Истината обаче е, че от известно време има проблем с краката и не може да устоя дълго време прав. След присъединяване в Първомай и събора в Белозем той отпътува за Виена, където ще свири на интернационален фестивал.

До него бяха акордеонистите Нешко Нешев и Тончо Минков, Васил и Митко Деневи, Добромир Велев-гъдулка, Костадин Ламбов-саксофон и младия кавалджия Ненко Цачев, който заема мястото на огромния Матьо Добрев, с който се разделихме тази пролет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР