Първият рекорд в 35-то издание на Софийския маратон вече е

...
Първият рекорд в 35-то издание на Софийския маратон вече е
Коментари Харесай

Рекорд! Атлети от 48 страни идват в София

Първият връх в 35-то издание на Софийския маратон към този момент е реалност, още преди старта на конкуренцията в неделя. У нас идват състезатели от 48 страни, а до момента от най-вече страни са бягали през предходната година – 43.
На класическата отдалеченост от 42,195 км ще се включат над 550 спортисти, като елитните състезатели при мъжете са 12 – от Руанда, Етиопия, Мароко и Кения. Двама от тях имат впечатляващо време под 2,12 часа – етиопецът Доди Гемеда (2:09,42) и мароканецът с италиански паспорт Ахмет Насер, който е и краткотраен водач. При дамите 6 са класните бегачки, измежду тях е и фаворитката за джакпота от 20 000 лева Рут Матебо (Кения).
“Имаме предпочитание да каним най-хубавите състезатели, само че обиколката от 10,550 км, по което започват и всички останали участници в надпреварата, е извънредно незадоволителна и елитните спортисти не могат да си създадат времената – разгласи шефът на маратона Даниел Дуков. – Вероятно трасето ще бъде променено от идната година. “
На старт ще излязат над 4000 бегачи, които ще премерят сили в още 3 дистанции – 10 км, 21 км и всеобщ старт на 3 км.
По време на конкуренцията ще бъдат избрани и държавните първенци на маратон, както и отличен най-хубавият софиянец. „ Наградният фонд е 60 000 лева, само че
джакпотът от 20 000 лв., а ще има и още бонуси, като общо ще бъдат раздадени 90 000 лв. “, разясни Анатоли Илиев от „ София 2018 – европейска столица на спорта “, един от уредниците на конкуренцията.

––––––––
 katra

Затварят улици

От 6 часа до 16 часа в неделя ще бъдат затворени улиците за придвижване, по които ще мине Софийският маратон. Стартът и финалът са от националния стадион „ Васил Левски “. Трасето обгръща булевардите „ Евлогий Георгиев “, „ Партиарх Евтимий “, „ Витоша “, „ България “ „ Петко Ю. Тодоров “, „ Арсеналски “, „ Черни връх “, „ Драган Цанков “ (виж схемата). Отново конкуренцията ще бъде с благотворителна цел, като към този момент са събрани 2500 лева, които ще бъдат дарени на естествен парк „ Витоша “. „ По трасето ще оказват помощ и стотици доброволци “, посочи Елин Герджиков, ръководител на Столичния общински съвет. А Добромир Карамаринов, президент на БФ Лека атлетика, прикани жителите и гостите на столицата да излязат и да приветстват стартиралите в маратона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР