Първите Зимни олимпийски игри са проведени в Шамони, Франция, през

...
Първите Зимни олимпийски игри са проведени в Шамони, Франция, през
Коментари Харесай

Откриват първата зимна Олимпиада пред 95 г.

Първите Зимни олимпийски игри са извършени в Шамони, Франция, през 1924 година Те са открити публично на 25 януари. Всъщност началото на белите олимпиади е обещано с тези самобитни „ надпревари по зимни спортове ”. Първоначално събитието е наречено Международна седмица на зимните спортове и се организира в асоциация с летните олимпийски игри, а едвам след това се обособява като независимо.

Предшественик на зимните олимпийски игри са шампионатите по фигурно пързаляне (1908 година и 1920 г.) и по хокей на лед (1920 г.).
Състезанията се организират на всеки четири години с две изключения. През 1940 и 1944 Игрите не се организират заради Втората международна война, а след Олимпиадата от 1992 в Албервил следва Олимпиадата през 1994 в Лилехамер. От 1994 година зимните и летните олимпийски игри се организират в разнообразни години.

През годините в програмата са включвани разнообразни спортове, като на първата Бяла олимпиада дисциплините са 7 - бобслей, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей на лед, биатлон, ски северни дисциплини и бързо пързаляне с кънки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР